4.1 C
București
marți, 7 decembrie 2021
AcasăSpecialMii de peşti morţi într-un canal colector din judeţul Arad

Mii de peşti morţi într-un canal colector din judeţul Arad

Mii de peşti morţi plutesc de câteva zile într-un canal colector din judeţul Arad, iar autorităţile suspectează o poluare a apei, informează Mediafax.

Pescari şi localnici din Turnu, localitate aflată la graniţa cu Ungaria, au observat, în ultimele zile, că tot mai mulţi peşti mor în Canalul Criş, un canal colector al apelor pluviale de pe terenurile agricole, care porneşte din Ungaria, iar apa este pompată după 29 de kilometri în Râul Mureş, în zona oraşului Pecica.

Reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Arad, instituţie care administrează canalul, dar şi ai Gărzii de Mediu şi Direcţiei Sanitare Veterinare, au mers la faţa locului pentru a încerca să stabilească în ce împrejurări s-a produs mortalitatea piscicolă.

Potrivit şefului ANIF Arad, Gheorghe Pele, se suspectează o poluare a canalului, pentru că segmentul afectat este în amonte şi în aval de un pod.

"Este posibil ca cineva să fi deversat de pe pod substanţe toxice, cum ar fi pesticide. Cum în această perioadă nu pompăm apa din canal în Râul Mureş, apa nu este în mişcare, iar poluarea nu s-a extins", a declarat, miercuri, Gheorghe Pele.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare spun că au prelevat probe de apă, pe care le-au trimis la un laborator din Bucureşti, iar rezultatele sunt aşteptate săptămâna viitoare. Dacă analizele vor confirma că apa a fost poluată, autorităţile vor sesiza organele de urmărire penală.

Cele mai citite

Alertă meteo de vreme severă. Moldova este sub nămeți!

O alertă meteo de vreme severă a fost emisă de meteorologici marți dimineață și va rămâne în vigoare până miercuri la ora 18.00. Specialiștii...

Prognoza meteo. Cod galben de ninsori în aproape jumatate de țară

Meteorologii au emis o atenționare de cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului. Atenționarea începe de marți dimineață și vizează 24...

Adevărul despre prețul gazelor. Ce spune ministrul energiei

Prețul gazelor naturale este o speculație a Rusiei spune ministrul energiei, în contextul în care tot mai multe companii de la noi, dar și...
Ultima oră
Pe aceeași temă