21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMici schimbări care îţi vor remodela silueta

Mici schimbări care îţi vor remodela silueta

Uită de dietele drastice şi de calcularea obsesivă a caloriilor. Un nou studiu britanic arată că este nevoie doar de câteva modificări minore ale stilului de viaţă pentru a-ţi îmbunătăţi simţitor sănătatea şi forma fizică, potrivit Daily Mail.

* Foloseşte mai puţină sare pentru a-ţi condimenta mâncarea. Cu fiecare praf adaugi o cantitate de două grame. Cei mai mulţi dintre noi consumăm nouă grame de sare pe zi.

Doza zilnică recomandată este de şase grame, prin urmare chiar şi cea mai mică reducere are un impact asupra sănătăţii tale. Micşorarea consumului de sare cu doar 3 grame pe zi este suficientă pentru a înregistra o scădere notabilă în tensiunea arterială, dar şi pentru reduce riscul de infarct (cu 13%) şi a afecţiunilor cardiace (cu 10%).

* Micşorează cantitatea de zahăr din ceai sau cafea, de la două linguriţe la una singură- astfel vei consuma cu 30 de grame mai puţin pe zi, Acest lucru va duce la o reducere de 11 kilograme pe an. O linguriţă are 15 calorii, deci anual vei scăpa de 32000 de calorii. Ar trebui să alergi 12 maratoane că să arzi echivalentul acestei cantităţi.

* Evită produsele care au cuvinte precum “grasimi hidrogenate” în lista de ingrediente de pe etichetă, precum prăjiturile ieftine, biscuiţii şi prăjiturile din aluat.

De fiecare dată când mănânci chiar şi cantităţi mici de grăsimi nesaturate, creşte riscul de a dezvolta boli cardiace. Dacă înlocuieşti doar două procente din consumul de astfel de grăsimi cu unele sănătoase, reduci riscul la jumătate.

* În loc să îţi umpli farfuria cu carbohidraţi (paste, orez, cartofi) şi carne, prima dată pune pe jumătate din suprafaţă salată sau legume, apoi împarte jumătatea rămasă între glucide şi proteine.

Dacă injumătăţeşti orezul, de exemplu, scapi de 200 de calorii. În două săptămâni, ar trebui să pierzi astfel suficiente calorii (în jur de 3000) încât că slăbeşti un kilogram.

* Dă la o parte pielea de la pui înainte să mănânci şi vei scăpa instant de 4 grame de grăsime, fără să simţi că te-ai privat de ceva. O altă variantă este să alegi o bucată slabă de bacon în locul celei cu straturi de grăsime şi vei scăpa de 10 grame de lipide cu fiecare două felii pe care le mănânci.

În acest fel, nu numai că vei reuşi să îţi controlezi greutatea, dar vei diminua colesterolul, care înfunda arterele, şi vei reduce riscul afecţiunilor cardiace.

* Renunţă la băuturile dulci şi acidulate – o astfel de cutie de suc conţine opt linguriţe de zahăr – în favoarea apei şi vei consuma cu 40 de grame mai puţin zahăr de fiecare dată.

Pentru că zahărul lichid din aceste băuturi este livrat foarte rapid în organism, ele pot creşte pericolul de rezistenţă la insulină, ceea ce duce la un risc crescut de a te îmbolnăvi de diabet. Dacă refuzi o singură băutură acidulată pe zi, reduci riscul de diabet cu 45 de procente.

* Nu mai ronţăi alune sau arahide. O suta de grame conţine 622 de calorii, deci ai avea nevoie de o oră de înot că să arzi caloriile provenite din aceste gustări mici şi sărate.

* Foloseşte mai puţin ketchup. Fiecare ceşcuţă conţine una sau două linguriţe de zahăr. Dacă foloseşti doar o linguriţă de ketchup, înjumătăţesti această cantitate.

Cercetătorii au descoperit că fiecare individ consumă aproape 200 de grame de zahăr zilnic, de patru ori mai mult decât cantitatea recomandată. Excesul duce la creşteri în greutate şi la toate probleme de sănătate asociate cu obezitatea, inclusiv un risc crescut de cancer, afecţiuni cardiace şi diabet.

* Nu lua micul dejun pe fugă. Un pahar de caffe latte are până la 265 de calorii, iar un croissant mai adaugă încă 400. Asta înseamnă că iei un mic dejun de aproape 700 de calorii, bogat în grăsimi saturate şi zahăr.

Trezeşte-te mai devreme şi pregăteşte-ţi acasă două felii de pâine prăjită, eventual integrală, şi o cană de ceai. În felul acesta vei economisi bani şi mai mult de 500 de calorii (pâinea are 148, iar ceaiul 30) pe zi. Poţi adăuga unt, gem şi o linguriţă de zahăr în ceai – vei pierde în continuare în greutate.

* Pune-ţi singur zahăr pe cereale. Un bol de cereale glazurate conţine 15 grame de zahăr, iar dacă mănânci cereale normale şi presari o linguriţă mare de zahăr peste ele, vei înjumătăţi consumul.

* Adaugă o ceapă în plus în mâncare, care se va număra printre cele cinci porţii de fructe şi legume recomandate zilnic.

Pune fructe în cereale sau fructe de pădure proaspete, confiate, în compot sau congelate atunci când mănânci terci de ovăz. Cei mai mulţi dintre noi se străduiesc să mănânce în medie trei porţii pe zi, deşi experţii ştiu că şapte până la nouă porţii oferă cea mai bună protecţie împotriva bolilor de inimă şi a diverselor tipuri de cancer.

Dacă adaugi încă o porţie de legume zilnic reduci riscul de cancer la sân cu 21%, în timp ce o singură porţie de legume reduce riscul cu 17 la sută.

* Fii selectiv în alegerea felurilor de mâncare gata preparate şi poţi reduce la jumătate consumul caloric peste noapte. Mâncarea chinezească şi cea indiană sunt de obicei foarte bogate în calorii – mai mult de 1000 într-o porţie.

* Mănâncă o bomboană de ciocolată mai puţin decât de obicei şi salvezi 36 de calorii de fiecare dată – şase astfel de bombonele sunt echivalente unui baton de ciocolată.

* Când ai ceva de sărbătorit, asigură-te că ciocneşti un pahar cu şampanie. Are doar 100 de calorii şi este o alegere mult mai bună decât vinul sau cocktailurile.  O altă variantă o reprezintă shoturile de băuturi spirtoase.

 

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă