15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialMetoda „lover boy”. Cum ajung minorii să fie traficaţi în străinătate

Metoda „lover boy”. Cum ajung minorii să fie traficaţi în străinătate

Într-o Românie tot mai săracă, tot mai mulţi tineri ascultă oferte care sună, iniţial, bine. Însă, locul de muncă promis în străinătate se transformă, de cele mai multe ori, în exploatare sexuală, informează digi24.ro.

Specialiştii spun că peste 30 la sută dintre victime au mai puţin de 18 ani. Fetele ajung pe mâna proxeneţilor, iar băieţii sunt puşi să cerşească ori să fure. Puţini dintre ei reuşesc să scape şi să revină la o viaţă normală.

„Îţi fac rost de un loc de muncă”, „te fac soţia mea”, „vom câştiga bine”. E metoda „lover boy”, spun poliţiştii. Cu aceste cuvinte, fetele naive şi dornice de o viaţă mai bună cad în plasa proxeneţilor.

Aşa a păţit şi Maria, care a fost ademenită cu promisiuni mari, că va ajunge dintr-un satuc din Ardeal, în Marea Britanie, cu un serviciu bun. Doar primele ore petrecute în Anglia au fost la fel ca în visul ei. „În prima zi a fost bine, totul fain… Nu am avut treabă, am mâncat, am băut suc, am fumat. În dimineaţa următoare, deja ne-a trezit de la ora 7.00. Şi a zis: haideţi, că începe munca!”, povesteşte Maria.

Maria şi alte fete din România au aflat că munca lor urma să fie înjositoare – erau puse să îşi vândă trupul. Cele care au refuzat au fost torturate cumplit şi până la urmă s-au supus. Tânăra despre care vorbim a reuşit să scape de proxeneţi şi să ajungă în ţară cu ajutorul unui client. Mult timp după ce s-a întors în România a fost urmărită de coşmarul prin care a trecut. „Mă temeam şi să dorm, de frică ce aveam. Nu ştiam… mă gândeam că poate o păţesc iarăşi…”, mărturiseşte Maria.

Peste 300 de fete şi de băieţi sub 18 ani au ajuns pe mâinile traficanţilor anul acesta, spun statisticile Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP).

Cele mai multe victime au fost racolate din judeţele Braşov, Iaşi şi Argeş. Cumplit este că cei care racolează tinerii ajung să îi vândă, ca pe animale, spun poliţiştii.

„Preferă, dupa o perioadă, să predea aceste fete contra cost. Acestea ajung pe mâinile marilor proxeneţi. Sunt vândute… Într-un fel sunt vândute”, a declarat reporterului Digi 24 un ofiţer sub acoperire.

Chiar joi, ofiţerii au destrămat o astfel de reţea. Trei oameni au fost arestaţi şi acuzaţi că obligau minore să se prostitueze în Italia. Se ajunge la astfel de cazuri, cred specialistii, din mai multe motive.

„Avem, în ultimii ani, o migraţie a părinţilor în alte state, pentru muncă. Avem o dorinţă de independenţă a minorilor. Mă refer aici la independenţa financiară”, explică George Eremia, subcomisar ANITP.

Copiii sub 14 ani greu mai scapă din mâinile traficanţilor, spun ofiţerii care luptă împotriva traficului de persoane. Iar cei care reuşesc rămân cu traume psihologice toată viaţa.

Cele mai citite

Un semifinalist de Cupa UEFA va antrena la turneul final al Cupei Satelor

Vasilică Cristocea, fotbalist care în sezonul 2005-2006 a ajuns cu Steaua până în semifinalele Cupei UEFA, este unul dintre antrenorii de la turneul final...

Buzăul va avea echipă în Liga 1 după 15 ani de absență

Gloria Buzău a revenit în elita fotbalului românesc după 15 ani de absență, în urma victoriei obținută pe teren propriu cu scorul de 3-0...

Halterofilul ucrainean Oleksandr Pielieşenko a fost ucis pe front

Halterofilul ucrainean Oleksandr Pielieşenko, dublu campion european şi participant la Jocurile Olimpice de la Rio, a fost ucis pe front. Anunțul a fost făcut luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă