14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMeteo: Ninsori şi vreme rece la început de săptămână

Meteo: Ninsori şi vreme rece la început de săptămână

Masa de aer polar care a ajuns în jumătatea de nord a ţării încă de duminică, ajunge luni în sud cu tot cu ninsori şi lapoviţe. Vom avea maxime ce pornesc de la minus 4 şi nu depăşesc plus 4 grade, ba chiar în timpul nopţii gerul se instalează aducând valori şi de minus 18 grade Celsius în nordul Moldovei şi depresiunile Carpaţilor Orientali. De joi, un aer o idee mai cald intră pe teritoriul ţării noastre, scrie realitatea.net.

Nu numai că iarna s-a întors în toată ţara, dar pare că nici nu se dă dusă cu una cu două. Începem săptămâna cu un avânt al iernii deloc adecvat datei din calendar. Maximele rămân sub valoarea de îngheţ în nordul, centrul şi nordestul ţării, cu valori la nivelul întregii ţări între minus 4 şi nu mai mult de 5 grade. În afara arcului carpatic, norii acoperă cerul, iar ninsorile vor prefera Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania. În restul regiunilor soarele se mai arată când şi când, dar, desigur, va fi un soare cu dinţi.

Bucureştenii au lăsat în urmă un weekend însorit şi încep săptămâna cu nori din care mai cad şi ceva ninsori, iar maxima nu va trece de 4 grade, de la minus 3 în zori. Presiunea atmosferică creşte accentuat de la 751 mm coloană de mercur urmând să atingă până seara nu mai puţin de 765, ceea ce va însemna că nu numai meteosensibilii ar putea avea azi parte de dureri de cap.

În munţi iarna este instalată parcă definitiv. Este extrem de rece, ba chiar vorbim de ger la primele ore ale zilei, dar nici peste zi mercurul nu saltă prea mult în termometre. Ninge temporar, mai ales în Carpaţii Meridionali şi cei Orientali şi, în plus, vântul suflă cu putere, în rafale, mai ales pe creste unde viscoleşte şi spulberă zăpada. Dar condiţiile de schi rămân bune la Vârfu Omu, ca şi pe pârtiile de la Bâlea Lac, unde zăpada s-a tot înmulţit, până la 100-136 de centimetri grosime, dar riscul de avalanşă rămâne şi azi însemnat. Nu acelaşi lucru putem spune despre Arieşeni, unde schiorii au undă verde. Zăpada este şi aici suficientă pentru o după amiază la schi, pe cei 32 de centimetri de omăt depus. La Predeal riscul de avalanşă este moderat, dar zăpada este şi aici destulă, atingând 26 de centimetri grosime. În Sinaia este chiar şi mai multă zăpadă, aici stratul atingând 41 de centimetri, iar la Straja, nu există risc de avalanşă şi pârtiile sunt acoperite cu 41 de centimetri de zăpadă.

Se mai răresc ninsorile dincolo de rama Carpaţilor, cu ceva fulgi de zăpadă mai consistentţi doar spre zona de munte, dar frigul este tot mai aspru. Soarele nu se prea arată, vântul suflă cu puitere în Câmpia de Vest, iar maximele abia dacă saltă cu 3-4 grade peste valoarea de îngheţ. Iarna revine cu toate efectele în sud. Ninge în Oltenia şi Muntenia, iar vântul este de-a dreptul tăios în Bărăgan. Temperaturile scad drastic în regiune, aşa că la prânz avem cel mult 4-5 grade, după ce ieri se atingeau aici şi 9 grade Celsius.

Şi în Dobrogea va fi mai frig luni decât duminică, cu 3 grade la Tulcea şi 4 la Constanţa. În plus, şi vântul suflă susţinut, iar ninsorile nu lipsesc nici ele, chiar dacă sunt slabe. În Moldova, frigul e de-a dreptul comod instalat în toată provincia. Maximele pornesc de la minus 3 grade la Suceava şi nu trec de 3 grade în sud, iar ninsorile continuă să ocupe bună parte din ziua de luni în regune.

Soarele va fi ceva mai generos marţi, dar maximele tot neplăcute rămân. Vom avea parte de o zi cu temperaturi între minus 4 şi cel mult 4 grade cu plus, după o dimineaţă şi cu minus 13 grade. Norii vor prefera regiunile sudestice mâine, unde încă va mai ninge slab, iar vântul va continua să fie extrem de ascuţit.

După o dimineaţă cu minus 8 grade, bucureştenii vor avea parte de o amiază cu cel mult 3-4 grade, e drept cu plus. Dar vântul va sufla susţinut, aşa că nici măcar soarele nu va reuşi să facă mai agreabilă temperatura la amiază.

Chiar dacă miercuri se mai înălzeşte o idee, vremea tot anormal de rece se menţine, chiar geroasă dimineaţa mai ales în nord şi centru. Maximele prognozate vor fi între minus 2 şi nu mai mult de 6 grade, cu cele mai ridicate valori în vestul ţării. Cerul se mai curăţă de nori totuşi şi doar prin sudest se mai anunţă ninsori slabe, dar vântul nu se lasă şi continuă să fie activ în sudul moldovei, în Bărăgan, dar şi în Dobrogea, în timp ce ceaţa se va aşterne peste zonele joase de relief.

În Bucureşti ziua de miercuri ne va aduce tot 3-4 grade la amiază, dar şi vânt şi ceva nori în trecere.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă