Luna septembrie va debuta cu temperaturi de peste 30 de grade, în special în sudul şi vestul ţării, iar pe parcursul întregii perioade, termometrele vor indica valori peste medie, a declarat meteorologul Adrian Boeriu, pentru Mediafax.
„Centrul European de Prognoză a emis o tendinţă de abatere a temperaturii medii a aerului şi a cantităţilor medii de precipitaţii faţă de mediile multianuale. Din acele date, tendinţa ar fi ca în luna septembrie temperatura medie lunară a aerului să aibă valori mai ridicate decât media multianuală, în special în sud-est, sudul şi vestul ţării. Catităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare, exceptând zonele nordice şi centrale, unde local vor fi apropiate de norma climatologică. Pentru România, media multianuală, adică medierea temperaturilor din timpul nopţii cu cele din timpul zilei este de 14,8 grade, iar cantitatea medie de precipitaţii, la nivel naţional este de 55 de litri pe metrul pătrat”, a spus meteorologul Adrian Boeriu
Potrivit ANM, începutul lunii septembrie va aduce temperaturi de până la 33-34 de grade şi vreme frumoasă în cea mai mare parte a ţării.
„Pentru data de 1 septembrie vom avea o vreme călduroasă în vestul, sudul şi local în centrul ţării, cer mai mult senin, iar temperaturile maxime vor oscila între 24 şi 33 de grade. Pentru ziua de 2 septembie, vom avea o vreme călduroasă în cea mai mare parte a ţării, cu maxime între 27 şi 34 de grade. Va fi un oarecare grad al instabilităţii ridicate a vremii în vestul, nord-vestul şi centrul ţării, unde local, vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În rest, se va menţine aceeaşi vreme frumoasă cu cer variabil înspre senin. Pentru 3 septembrie, se va menţine vremea călduroasă în estul şi sud-estul ţării, unde cerul va fi variabil, iar în restul ţării, ne aşteptăm la averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, iar temperaturile vor fi mai scăzute decât ziua precedentă”, a mai spus meteorologul.
Pentru intervalul 4-7 septembrie va fi o tendință, la nivelul întregii ţări, către temperaturi, în general, sub mediile climatologice ale acestei perioade.