16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMETEO. Cum va fi vremea în luna martie

METEO. Cum va fi vremea în luna martie

Prima zi de primăvară a început cu temperaturi destul de scăzute la nivelul întregii ţări, iar peste Capitală s-a aşternut un nou strat de zăpadă. Meteorologii spun că în următoarele zile vremea se va încălzi uşor, însă ne mai putem aştepta la episoade de primăvară capricioasă.

Vremea schimbătoare este caracteristică acestei perioade când zilele călduroase vor alterna cu cele reci, cu aspect de iarnă. Temperaturile vor fi, în general, apropiate de cele normale în această perioadă, la nivelul întregii ţări.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în majoritatea zonelor, iar în centrul ţării se pot înregistra valori peste normele climatologice. Meteorologii nu exclud însă posibilitatea apariţiei unor valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipiaţii pe intervale scurte de timp, conform prognozei pe trei luni, bazate pe informaţiile de la Centrul european pentru Prognoza Vremii. Probabilitatea prognozei pe trei luni este de 60-65%, iar aceasta creşte până la 95% în cazul predicţiilor meteo pe termen scurt, 1-3 zile.

Prima săptămănă de primăvară

În intervalul 1-7 martie, se vor înregistra temperaturi mai ridicate decât în mod obişnuit la nivelul întregii ţări, după care se va produce o răcire treptată a vremii, care va deveni normală sub aspect termic. La începutul perioadei se vor înregistra temperaturi medii diurne cuprinse între -2 şi 9 grade Celsius, mai ridicate cu unu până la cinci grade faţă de mediile climatologice, după care ele vor oscila între -5 şi 6 grade Celsius în ultimele zile ale intervalului.

Temperaturile minime pot scădea sub -10 grade mai ales în nordul şi centrul ţării, ceea ce va favoriza producerea îngheţului la sol. În prima săptămână de primăvară, sunt aşteptate precipitaţii mixte sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare în majoritatea regiunilor. Izolat, vântul va prezenta intensificări temporare, în cea mai mare parte a ţării.

Starea culturilor

Cantitatea de apă din sol, pentru cultura grâului de toamnă, va avea valori optime pe întreg teritoriul ţării. La culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă se va menţine starea de repaos vegetativ. Pe terenurile cu drenaj defectuos, local, se vor forma bălţi la suprafaţa solului.

Pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor fi în continuare în stadiul de repaos biologic, iar în aceste condiţii de vreme, lucrările agricole vor fi sistate temperar, au anunţat agrometeorologii. Aceştia au recomandat agricultorilor să efectueze controlul biologic pentru a determina viabilitatea plantelor de orz, grâu şi rapiţă, precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi.

Se vor mai putea face lucrări de întreţinere – fertilizări cu îngrăşăminte organice – în vii şi livezi, iar la culturile de toamnă se vor aplica îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu.

Când scăpăm de zăpadă

Meteorologii spun că nu se mai aşteaptă la cantităţi însemnate de zăpadă în această lună, dar nu exclud câteva fulguieli, mai ales la începutul lunii. Topirea accentuată a zăpezii acumulate în mai multe zone din ţară se va produce atunci când temperaturile maxime vor depăşi 15 grade Celsius, timp de mai multe zile consecutiv, iar minimele nocturne vor fi pozitive, ceea ce deocamdată nu este cazul.

Riscul de inundaţii pe râurile mari apare în condiţiile în care, simultan cu valorile termice ridicate, se produc şi precipitaţii sub formă de ploaie însemnate cantitativ, adică peste 15 l/mp, pe arii extinse.  În cazul în care temperaturile maxime ajung la valori de 10-12°C, sunt posibile creşteri ale nivelurilor pe râurile mici şi pârâuri.
 

 

Cele mai citite

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă