11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMETEO Când scăpăm de caniculă? VEZI PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

METEO Când scăpăm de caniculă? VEZI PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Administraţia Naţională de Meteorologie a făcut publică prognoza meteorologică pentru următoarele două săptămâni, conform căreia, temperaturile maxime vor fi ridicate până în jurul datei de 9 iulie, timp în care vor atinge şi pragul caniculei după-amiaza în zonele mai joase de relief din vestul, sudul si estul teritoriului, după care vor înregistra o scădere treptată până spre sfârşitul intervalului, scrie Rtv.net.

În regiunile nordice şi centrale vremea se va răci uşor şi treptat, de la valori medii de 32…35 de grade, până spre 26…28 de grade, o scădere mai accentuată producându-se după data de 10 iulie.

Temperaturile minime, la nivelul intregii ţări, se menţin ridicate până în jurul datei de 10 iulie şi vor depăşi, în medie, 16 …18 grade, după care vor fi în scădere uşoară astfel încât spre finalul intervalului se vor situa în jurul normelor climatologice.

Vor fi ploi locale, mai ales cu caracter de aversă, în general slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de apariţie în intervalul 11-14 iulie. Excepţie va face Transilvania şi Maramureşul, unde instabilitatea atmosferică va fi accentuată începând cu 9…10 iulie, iar aversele, însoţite de descărcări electrice, vor putea fi, local, importante cantitativ.

BANAT
Temperaturile maxime vor fi ridicate până în jurul datei de 9 iulie, timp în care vor atinge şi pragul caniculei după-amiaza, după care vor înregistra o scădere treptată până spre sfârşitul intervalului.

În intervalul 5-10 iulie, temperaturile minime se vor menţine la valori ridicate, peste normele climatologice ale perioadei. După acest interval urmează o scădere treptată, astfel încât minimele vor ajunge la cote normale.

Vor fi ploi locale, mai ales cu caracter de aversă, în general slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de apariţie în intervalul 11-14 iulie.

CRIŞANA
În prima săptămână, vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară după-amiaza, apoi va intra într-un proces de răcire uşoară.

În prima parte a intervalului, temperaturile minime se situează la valori ridicate, înregistrând apoi o scădere până la valori apropiate de normele climatologice.

Probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a ploilor va fi în intervalul 11-14 iulie, când vor fi averse şi descărcări electrice, iar cantităţile de apă vor putea fi, pe arii restrânse, importante.

TRANSILVANIA
Vremea se va răci uşor şi treptat, astfel încât maxime ridicate, cu valori medii de peste 32 de grade, se vor mai înregistra doar la începutul intervalului.

Temperaturile minime se vor situa în medie între 16 şi 18 grade în prima parte a intervalului, dar vor scădea apoi treptat, astfel încât spre sfârşitul intervalului se vor apropia de mediile multianuale.

Începând cu ziua de 9 iulie, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi în creştere, urmând ca, mai ales în 12 şi 13 iulie instabilitatea atmosferică să fie accentuată. Aversele, însoţite de descărcări electrice, vor putea fi, local, importante cantitativ.

DOBROGEA
Temperaturile maxime medii se vor situa în cea mai mare parte a intervalului în jurul valorii de 30 de grade, uşor mai ridicate la început şi posibil mai scăzute la final.

Temperaturile minime se vor menţine la valori ridicate, de peste 20 de grade, mai puţin la sfârşitul intervalului când vor avea o scădere uşoară.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi redusă.

MARAMUREŞ
Maximele termice vor fi în scădere treptată, de la valori medii de 33…35 de grade, până spre 26..28 de grade, scăderea mai accentuată producându-se după data de 10 iulie.

Temperaturile minime se menţin constante până în jurul datei de 10 iulie, cu valori medii cuprinse între 17 şi 19 grade, după care vor fi în scădere uşoară astfel încât spre finalul intervalului se vor situa în jurul normelor climatologice.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată începând cu 9..10 iulie, iar aversele, însoţite de descărcări electrice, vor fi, pe arii restrânse, importante cantitativ.

MOLDOVA
Temperaturile maxime vor caracteriza o vreme călduroasă în prima săptămână din interval, cu valori ce vor mai atinge 34…35 de grade. După data de 10 iulie vremea va intra într-un proces de răcire uşoară, cu temperaturi maxime ce se vor apropia de normalul perioadei.

În intervalul 04-10 iulie, temperaturile minime vor avea valori ridicate pentru această perioadă, cu valori de peste 18…19 grade, după care vor scădea treptat.

În a doua parte a intervalului este de aşteptat o accentuare a instabilităţii atmosferice, dar aversele vor fi, în general, neimportante cantitativ.

MUNTENIA
Temperaturile maxime se vor menţine peste normele climatologice în primele zile, când va mai fi caniculă, apoi vor fi în scădere uşoară şi treptată.

În intervalul 05-10 iulie, valorile temperaturilor minime ale aerului vor fi ridicate şi vor depăşi, în medie, 18 grade, după care vor intra într-un proces de scădere treptată, înspre mediile multanuale.
Vor fi ploi în general slabe şi pe arii restrânse, cu probabilitate mai mare de apariţie între 10 şi 14 iulie.

OLTENIA
Temperaturile maxime se vor situa peste normele climatologice până în jurul datei de 9 iulie, vremea menţinându-se caniculară. Apoi, maximele vor scădea uşor şi treptat.

Prima jumătate a intervalului va fi caracterizată de minime ridicate, cu valori medii de 19..21 de grade, după care tendinţa va fi de scădere uşoară, până la valori normale pentru această perioadă.

Ploile vor fi pe arii restrânse şi slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de apariţie în intervalul 12-14 iulie.

LA MUNTE
Valorile termice se vor menţine peste normele climatologice, atât ziua cât şi noaptea, până în jurul datei de 10 iulie, după care vor fi în scădere uşoară.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în a doua parte a intervalului, dar aria ploilor importante cantitativ nu va fi foarte extinsă.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă