17.6 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialMesajul Germaniei pentru România, transmis prin ministrul de Externe Titus Corlăţean

Mesajul Germaniei pentru România, transmis prin ministrul de Externe Titus Corlăţean

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a apreciat poziţia României exprimată luni, la Consiliul Afaceri Generale (CAG), din Luxemburg, privind iniţiativa a patru state membre referitoare la protejarea valorilor fundamentale ale UE, şi i-a cerut omologului său român să facă public faptul că aceasta nu a fost îndreptată împotriva României.

Guido Westerwelle “m-a autorizat, m-a rugat şi a fost de acord să spun public faptul că interpretările apărute inclusiv în presa românească cu privire la faptul că această iniţiativă ar fi vizat o anumită ţară, România, sunt total nefundamentate. Ministrul a fost foarte clar, din acest punct de vedere, această iniţiativă nu a vizat România”, a subliniat Titus Corlăţean, într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi la Bruxelles, după reuniunea ministerială a NATO, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Cum schimbă România regulile UE

“O serie de miniştri, între care şi eu, am subliniat importanţa faptului ca acest mecanism să se adreseze tuturor statelor membre, fără discriminare, pe baza unor criterii obiective identificate şi această abordare a constituit de altfel o poziţie comună a tuturor statelor care au intervenit”, a adăugat şeful diplomaţiei române.

El a precizat că a avut în acest sens şi un amendament privind adăugarea la lista valorilor monitorizate şi “tendinţele extrem de preocupante într-o serie de state membre, este adevărat în acest context european complicat, dificil, frământat economic şi social, tendinţele populiste, xenofobe, atitudinile discriminatorii care ar trebui incluse în evaluările făcute cu privire la situaţia din statele membre”.

Citeşte şi SANCŢIUNI pentru încălcarea statului de drept. Vezi scrisoarea trimisă Comisiei Europene de Germania, Olanda, Finlanda şi Danemarca

“N-am remarcat vreo opoziţie, ba chiar aş spune că în comentariile din marja reuniunii intervenţia României a fost apreciată începând cu iniţiatorii, chiar de ministrul german Guido Westerwelle”, a mai spus Titus Corlăţean.

La reuniunea CAG de luni a fost prezentată scrisoarea comună a miniştrilor de externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei şi Finlandei, adresată la 6 martie preşedintelui Comisiei Europene şi Preşedinţiei Consiliului UE, referitoare la propunerea de înfiinţare a unui mecanism european privind democraţia, statul de drept şi valorile fundamentale ale UE.

Cele mai citite

8 mituri despre rinita alergică și realitatea din spatele lor

Rinita alergică este o afecțiune comună, cunoscută și sub denumirea de febra fânului și  care afectează milioane de persoane în întreaga lume. Mulți oameni...

Modificări la recunoașterea cursurilor din străinătate

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin privind modul de echivalare a cursurilor efectuate în străinătate și lista persoanelor care...

GALERIE FOTO. Eugenie Bouchard, înapoi pe terenul de tenis

Considerată una dintre cele mai sexy jucătoare de tenis din lume, Eugenie Bouchard le-a dat o palmă criticilor care afirmau că și-a irosit talentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă