19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialMercurialul şpăgii în Parlament: 3.140 lei pentru un deputat PC. Cum se...

Mercurialul şpăgii în Parlament: 3.140 lei pentru un deputat PC. Cum se apără Coman Gheorghe prins în flagrant

Ministrul Justiţiei a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a deputat Coman Gheorghe într-un dosar penal instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Deputatul Gheorghe Coman, fost membru al PP-DD, trecut la PC, este urmărit penal pentru fapte de corupţie, după ce a fost surprins primind mită de 3.140 lei. Parlamentarul a încercat să fugă de procurorii DNA.

Înscăunat la şefia PC Buzău drept răsplată pentru dezertarea din PP-DD, formaţiune sub sigla căreia a fost ales, Gheorghe Coman s-a folosit de funcţia obţinută pentru a dobândi, pentru sine, dar şi pentru partid, foloase. Potrivit procurorilor DNA – Serviciul teritorial Ploieşti, în perioada noiembrie-decembrie 2013, deputatul ar fi solicitat unei persoane, în schimbul menţinerii într-o funcţie de conducere la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, diferite servicii şi bunuri.

Citeşte şi: Ce avere are deputatul PC Gheorghe Coman

„Foloasele pretinse constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru în cadrul res­pectivei formaţiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău“, se arată în rezoluţia procurorilor.

În perioada 9-16 decembrie 2013, Coman i-ar fi solicitat denunţătorului şi să achite jumătate din contravaloarea notei de plată aferente conferinţei judeţene a PC din 14 decembrie, conferinţă în care Coman a fost reînvestit în funcţia de lider al filialei. Suma de 3.140 lei i-a fost înmânată deputatului miercuri, iar procurorii l-au surprins în flagrant, moment în care Coman a încercat să se sustragă urmăririi penale fugind cu maşina. Parlamentarul a fost prins ieri, în trafic, pe DN1 B, între Buzău şi Ploieşti.

Citeşte şi: Deputaţii, în şedinţă, după cererea DNA în cazul Coman

Camera, solicitată să încuviinţeze arestarea preventivă

Deputatul conservator a fost dus pentru audieri la DNA Ploieşti, iar procurorul şef, Laura Codruţa Kövesi a transmis către PICCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cerere Preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Coman Gheorghe. Potrivit Constituţiei, parlamentarii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte.

Deputatul Gheorghe Coman, urmărit penal pentru corupţie după ce a fost prins în flagrant luând mită, a plecat, joi seară, de la sediul DNA Ploieşti, unde a stat peste trei ore, la ieşire spunând că este nevinovat şi că nu crede că parlamentarii vor da aviz pentru arestarea sa.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a convocat pentru vineri, la ora 10.00, Comisia juridică pentru a analiza cererea Parchetului de pe lângă ÎCCJ în cazul deputatului Gheorghe Coman, membrii comisiei având un termen de trei zile pentru elaborarea raportului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că joi, la ora 19.15, forul legislativ a fost sesizat oficial de către ministrului Justiţiei cu cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman pentru acuzele formulate de către procurorul de caz.

“Eu am speranţa că domnul deputat Coman (…) va avea decenţa şi, dacă vreţi, onorabilitatatea să-şi dea demisia din Parlamentul României, ca să nu punem Parlamentul României într-o situaţie delicată. În rest, justiţia îşi face datoria, toţi suntem egali în faţa justiţiei”, a menţionat el.

Zgonea a mai spus că “este o ruşine ce s-a întâmplat şi este o ruşine că un astfel de cetăţean a ajuns în Parlamentul României”.

Deputatul Gheorghe Coman, suspendat din calitatea de membru al PC

Conducerea PC a hotărât suspendarea deputatului Gheorghe Coman din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situaţiei acestuia în justiţie, potrivit unui comunicat al formaţiunii politice.

“Conducerea Partidului Conservator a luat act de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Ploieşti din care rezultă că deputatul Gheorghe Coman este urmărit penal şi a hotărât suspendarea acestuia din calitatea de membru al PC, conform statutului, până la clarificarea situaţiei acestuia în justiţie”, se arată în comunicatul postat pe site-ul formaţiunii politice.

În septembrie, Coman se interesa de dosare la Ministerul Justiţiei

Ales într-un colegiu din Buzău, Gheorghe Coman a făcut parte din PP-DD până în martie anul acesta. Deşi a trecut un an de când a intrat în Parlament, el nu a luat cuvântul decât la depunerea jurământului.

În septembrie 2013, alături de alţi deputaţi PC, Coman îi cerea însă ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, informaţii despre „stocul de dosare mai vechi de un an de la data începerii urmăririi penale, dosare aflate pe rolul Parchetelor Naţionale, având ca subiecţi persoane expuse politic“. De asemenea, deputaţii PC doreau să afle detalii despre numărul dosarelor mai vechi de un an de la data sesizării, invocând „senzaţia“ că „parchetele naţionale instrumentează dosarele penale în funcţie de interesul politic pe care îl generează persoana cercetată penal“. Ministerul Justiţiei le-a răspuns solicitanţilor că se află în imposibilitatea de a da curs cererii deoarece cauzele penale au caracter nepublic, iar „persoanele expuse politic“ nu reprezintă „un criteriu de individualizare în cadrul datelor statistice deţinute“.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, deputatul PC deţine, împreună cu soţia, opt terenuri (agricole, extravilane şi intravilane) şi o casă în judeţul Buzău, dar nu şi-a declarat conturi în bănci, plasamente sau investiţii.

 

Cele mai citite

Cum condamnă ministerul lui Radu Oprea România la pierderi financiare. Falimentul LIDO, o societate deținută de statul român. Corupție la nivel Înalt?

Înalți demnitari, personaje controversate din Servicii și oameni din justiție se numără printre persoanele care luptă pentru falimentarea Lido SA, o companie în care...

Gov-Smart:Prima platformă din lume care oferă administrație publică ca serviciu, digitalizează instituțiile publice din România

Gov-Smart anunță lansarea unei soluții inovatoare care promite să transforme administrația publică din România prin digitalizare completă și automatizare avansată. Prin implementarea modulelor interconectate specifice...

Cum condamnă ministerul lui Radu Oprea România la pierderi financiare. Falimentul LIDO, o societate deținută de statul român. Corupție la nivel Înalt?

Înalți demnitari, personaje controversate din Servicii și oameni din justiție se numără printre persoanele care luptă pentru falimentarea Lido SA, o companie în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă