14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMassive Attack, in forma inainte de lansarea noului album

Massive Attack, in forma inainte de lansarea noului album

Peste 10.000 de spectatori au participat la concertul Massive Attack, care a avut loc sambata seara, pe stadionul de atletism din cadrul Complexului sportiv "Iolanda Balas Soter".

Martina Topley Bird, cunoscuta prin colaborarile sale cu Tricky, a cantat in deschiderea concertului. Solista a preferat sa cante piesele de pe albumele ei solo, un fel de folk electronic in tuse mai intunecate, diferite ca stil de de magia hipnotica a trip-hop-ului din Bristol. A urmat o pauza destul de lunga, de 45 de minute, in care a fost pregatita recuzita scenica, timp in care publicul s-a asezat pe copertina pusa peste gazon.
Concertul a debutat cu o piesa de pe albumul care va fi lansat la inceputul anului 2009, "Weather Underground", de pe care au mai fost interpretate trei-patru melodii. S-au cantat in special piese de pe ultimele doua albume, "Mezzanine" si "100th windows", unde se simte cel mai puternic influenta lui Robert Del Naja, care pare ca a devenit liderul trupei. In ciuda prezentei a noua muzicieni care s-au succedat pe scena, muzica a fost, in mare, lipsita de momente de improvizatie, sunand ca pe albume, cu abateri minime.
Proiectele trip-hop sunt fluide, facute din colaborari – asadar, pentru un concert e greu sa aduci toate numele care au colaborat la versiunile originale; din concertul de la Bucuresti nu au lipsit insa Stephanie Dosen (vocea de pe "Teardrop") si Yolanda Quarty (vocea de pe "Unfinished Simpathy"); pentru piesa de la bis, "Karmacoma", Grantley Marshal l-a suplinit onorabil pe Tricky.

Muzica Massive Attack, cu identitatea sa eluziva, fluida, se lasa greu prinsa intr-o formula. Notele intunecate sunt infasurate intr-o atmosfera de o senzualitate stranie, insidioasa, strabatuta de efecte de dub, reverberatii, repetitii obsesive. La fel de atent lucrata ca muzica a fost partea vizuala, care a dat show-ului identitatea politica. Mesaje democratice si deja banalizatele mesaje anti-Bush au alternat, pe sound-urile mai abrazive, cu citate totalitare din Stalin, Pinochet si Goering si cu revedendicari mai degraba anarhiste, precum dreptul de a consuma bauturi alcoolice in mijloacele de transport in comun. Interactiunea cu publicul a fost minimala, show-ul fiind mentinut intr-o nota de sobrietate pana la sfarsit, cand membrii trupei au multumit publicului si au parasit scena.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă