15 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialMasacrul de la Vukovar - Zagrebul dezaproba sentintele TPI

Masacrul de la Vukovar – Zagrebul dezaproba sentintele TPI

Autoritatile croate si supravietuitorii masacrului de la Vukovar, oras in estul Croatiei, au condamnat si au calificat drept "rusinoase" sentintele pronuntate joi de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie impotriva a trei ofiteri sarbi, dintre care unul a fost achitat.

 

“Lumea intreaga a fost martora a marei tragedii de la Vukovar, a executiei victimelor civile dupa luptele care au avut loc, pentru care cei trei trebuiau sa raspunda. Croatia, ca membru al ONU, va protesta energic pe langa Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite”, a afirmat premierul croat Ivo Sanader, citat de AFP, monitorizata de Rompres.

 

Pentru Vesna Bosanac, directoarea spitalului din Vukovar, care ocupa aceeasi functie si in timpul evenimentelor din 1991, “este evident ca TPI nu a inteles amploarea tragediei de la Vukovar si faptul ca acesti oameni sunt responsabili”.

 

Tribunalul Penal International a decis joi condamnarea a doi fosti ofiteri sarbi, Mile Mrksic si Veselin Sljivancanin, la 20 si, respectiv, 5 ani de inchisoare pentru masacrul a aproximativ 200 de croati la spitalul din Vukovar, in 1991, si achitarea unui al treilea inculpat, Miroslav Radic.

 

Mile Mrksic a fost gasit vinovat de omor, tortura si rele tratamente, acte considerate ca fiind crime de razboi. Veselin Slivancanin, subordonatul sau in ierarhia militara din acea perioada, a scapat cu cinci ani de inchisoare pentru tortura, in timp ce Miroslav Radic a putut parasi tribunalul liber.

 

Acuzarea ceruse insa inchisoare pe viata pentru toti trei pentru a fi participat la o actiune criminala comuna care a avut scopul de a-i persecuta pe croatii aflati la spitalul din Vukovar, dupa ce fortele iugoslave dominate de sarbi au preluat controlul asupra acestui oras croat, la inceputul razboiului din Croatia (1991-1995). Dupa razboi, regiunea Vukovar a fost plasata sub administratia ONU, apoi reintegrata Croatei in 1998.

Cele mai citite

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...

Irina Begu, norocoasa de serviciu. Rybakina s-a retras, iar Dodin a declarat forfait

Irina Begu a obținut o calificare fără probleme în runda a treia a turneului WTA 1.000 de la Roma, în urma abandonului franțuzoaicei Oceane...

La 17 ani de la aderare, UE ne substrage patrihoții

Ilustrație: Marian Avramescu România este parte a marii familii a Uniunii Europene (UE) de 17 ani, iar de Ziua Independenței Naționale a României, sărbătorită...
Ultima oră
Pe aceeași temă