12 C
București
marți, 4 octombrie 2022
AcasăSpecialMasacrul de la Vukovar - Zagrebul dezaproba sentintele TPI

Masacrul de la Vukovar – Zagrebul dezaproba sentintele TPI

Autoritatile croate si supravietuitorii masacrului de la Vukovar, oras in estul Croatiei, au condamnat si au calificat drept "rusinoase" sentintele pronuntate joi de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie impotriva a trei ofiteri sarbi, dintre care unul a fost achitat.

 

“Lumea intreaga a fost martora a marei tragedii de la Vukovar, a executiei victimelor civile dupa luptele care au avut loc, pentru care cei trei trebuiau sa raspunda. Croatia, ca membru al ONU, va protesta energic pe langa Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite”, a afirmat premierul croat Ivo Sanader, citat de AFP, monitorizata de Rompres.

 

Pentru Vesna Bosanac, directoarea spitalului din Vukovar, care ocupa aceeasi functie si in timpul evenimentelor din 1991, “este evident ca TPI nu a inteles amploarea tragediei de la Vukovar si faptul ca acesti oameni sunt responsabili”.

 

Tribunalul Penal International a decis joi condamnarea a doi fosti ofiteri sarbi, Mile Mrksic si Veselin Sljivancanin, la 20 si, respectiv, 5 ani de inchisoare pentru masacrul a aproximativ 200 de croati la spitalul din Vukovar, in 1991, si achitarea unui al treilea inculpat, Miroslav Radic.

 

Mile Mrksic a fost gasit vinovat de omor, tortura si rele tratamente, acte considerate ca fiind crime de razboi. Veselin Slivancanin, subordonatul sau in ierarhia militara din acea perioada, a scapat cu cinci ani de inchisoare pentru tortura, in timp ce Miroslav Radic a putut parasi tribunalul liber.

 

Acuzarea ceruse insa inchisoare pe viata pentru toti trei pentru a fi participat la o actiune criminala comuna care a avut scopul de a-i persecuta pe croatii aflati la spitalul din Vukovar, dupa ce fortele iugoslave dominate de sarbi au preluat controlul asupra acestui oras croat, la inceputul razboiului din Croatia (1991-1995). Dupa razboi, regiunea Vukovar a fost plasata sub administratia ONU, apoi reintegrata Croatei in 1998.

Cele mai citite

Posibila capitulare a Germaniei și prăbușirea Euro

Atacul terorist asupra celor patru conducte ale Nord Stream I are un singur suspect: SUA. Suspiciunea rezonabilă trebuie explicată. Prin tăierea țevilor cu gaz...

Amenințare teribilă din partea lui Putin: „Statele Unite au folosit arme nucleare, au creat un precedent”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a introdus o amenințare teribilă în cel mai recent discurs, susținând că Statele Unite sunt prima țară care a folosit...
00:01:01

Un antrenor de fotbal deplânge tragedia petrecută pe un stadion din Indonezia

Cei îndoliați s-au adunat luni (3 octombrie), după tragedia petrecută recent, în fața unui stadion de fotbal din Malang, din Indonezia, pentru a aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă