25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMărturii despre atrocităţile din infernul Gulagului

Mărturii despre atrocităţile din infernul Gulagului

Execuţiile publice şi tortura sunt fapte cotidiene în închisorile din Coreea de Nord, potrivit mărturiilor dramatice ale unor foşti deţinuţi în faţa Comisiei de anchetă a ONU care şi-a deschis lucrările la Seul, în capitala Coreii de Sud. Nordul, condus de a treia generaţie a familiei fondatoare Kim, neagă că ar viola drepturile omului, refuză să recunoască această comisie şi interzice accesul anchetatorilor.

Transfugi nord-coreeni care trăiesc în prezent în Coreea de Sud au relatat cum gardienii au tăiat degetele unui bărbat, cum deţinuţii sunt forţaţi să mănânce broaşte şi cum au silit o mamă să îşi ucidă propriul copil. Shin Dong-Hyuk declară că „nu aveam nici o ideie de ce s-a întâmplat… Am crezut că toată mâna mi-a fost tăiată la nivelul pumnului dar m-am trezit recunoscător că mi-a fost tăiat doar un deget”. Născut într-un lagăr denumit Lagărul 14 şi forţat să asiste la execuţia mamei şi a fratelui său, după care s-a străduit să supravieţuiască, Shin este cel mai cunoscut transfug nord-coreean şi supravieţuitor al lagărelor. El consideră că ONU reprezintă singura soluţie pentru ameliorarea drepturilor omului în statul izolat şi sărăcit.

Potrivit unor estimări independente, există între 150.000 şi 200.000 persoane în lagărele nord-coreene de prizonieri iar transfugii arată că numeroşi deţinuţi suferă de malnutriţie şi sunt puşi să muncească până mor.

Jee Heon-un, 34 ani, a declarat în faţa Comisiei că din prima zi a încarcerării sale, în 1999, a descoperit că broaştele sărate erau una din rarele produse care se puteau mânca. „Toţi aveau ochii înfundaţi în cap, toţi aveau aerul unor animale. Broaştele erau atârnate de butonii veştmintelor lor, puse într-o pungă de plastic şi jupuite de piele. Mâncau broaşte sărate şi eu la fel”.

Respirând adânc, ea a descris cum o mamă a fost silită să îşi ucidă copilul. „Era prima oară când vedeam un nou-născut şi eram fericită. Dar, a intrat un paznic şi i-a spus mamei să pună copilul cu faţa într-un vas cu apă. Mama l-a implorat, dar el a început să o bată. În final, ea a pus copilul cu faţa în apă şi plânsul lui a încetat”.

Nouă ani pentru un secret

Pentru a o împiedica să dezvăluie relaţia dintre una din prietenele sale cu fiul unui lider din Coreea de Nord, o dansatoare a petrecut nouă ani în infernul unui lagăr de muncă, alături de rudele şi copiii ei, din care majoritatea au pierit. Kim Young-Soon, astăzi de 77 de ani, a declarat Comisiei că a reuşit să fugă din ţara natală în 2001. În anii 70, ea aparţinea unui cerc privilegiat apropiat puterii. „Aveam o viaţă fabuloasă, eram răsfăţată, până la 34 de ani. Dansam în faţa Liderului Iubit (Kim Il-Sung) şi călătoream în toată ţara, ca o celebritate”.

Printre prietenele sale figura Song Hae-Rim, o actriţă căsătorită, devenită din 1969 amanta lui Kim Jong-Il, fiul Liderului şi moştenitorul lui. Hae-Rim a anunţat-o că se mută cu iubitul; relaţia lor era secret de stat până în ziua când tânăra a născut un băiat. Pentru a se asigura că secretul nu va fi niciodată dezvăluit, puterea a trecut la epurări, cărora le-a căzut victimă şi Kim Young-Soon. A fost trimisă cu rudele în lagărul Yodok, „locul cel mai infernal de pe planetă”. Obligaţi să muncească fără pauze, subnutriţi, bătuţi şi torturaţi, deţinuţii cădeau ca muştele.

Cele mai citite

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...
Ultima oră
Pe aceeași temă