13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial“Mărţişoare” irlandeze care dau lapte pentru orfani

“Mărţişoare” irlandeze care dau lapte pentru orfani

Un mărţişor mai puţin obişnuit vor primi mâine 45 de femei din comuna Râşca, judeţul Cluj, unde vor ajunge vacile de rasă oferite în cadrul programului “Lapte pentru orfani”.

Vacile din rasa Holstein Friza, care urmează să fie oferite cadou, au fost aduse cu avionul din Irlanda de o fundaţie care doreşte să asigure astfel hrană pentru orfani şi familii de ţărani nevoiaşi de la noi din ţară. Animalele au sosit în ţară şi au stat până acum în carantină timp de o lună şi jumătate, urmând să ajungă la stăpânele lor de ziua femeii.

“O parte din vacile sosite anterior în Râşca au deja viţei frumoşi, iar proprietarii lor sunt foarte mulţumiţi de cantitatea de lapte, producţia fiind mult mai mare decât cea a raselor locale. Fiind crescute sub cerul liber la ele acasă, frizele irlandeze sunt foarte rezistente şi s-au adaptat foarte bine condiţiilor de la noi”, a declarat directorul Fundaţiei Heifer Romania, dr. Ovidiu Spînu.

Laptele de la cele 45 de vaci va ajunge la copiii instituţionalizaţi şi familiile fără venituri, iar proiectul urmează principiul “Dar din dar”. Astfel, fiecare dintre femeile care primesc animale vor dona, la rândul lor, primele femele obţinute de la văcuţe. În acest fel, darul iniţial se va multiplica, iar lanţul beneficiarilor va creşte. De asemenea, fiecare familie care va primi în îngrijire o vacă în cadrul acestui program va dona câte 300 de litri de lapte pentru copiii din orfelinatele situate în centrul şi vestul României.

Prelucrarea laptelui va fi asigurată de „Asociaţia Crescătorilor de Animale din Coruşu”, a cărei instalaţie a fost construită şi echipată cu sprijinul fundaţiei care a iniţiat programul şi care oferă asistenţă de 65 de ani în peste 120 de ţări din lume.

Cele mai citite

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...
Ultima oră
Pe aceeași temă