21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialMarile distinctii ale competitiei

Marile distinctii ale competitiei

Doi muzicieni romani – distinctia suprema, Anna Tifu, din Italia, si premiul al III-lea, Vlad Stanculeasa – sunt laureatii actualei editii a concursului international de vioara. Violonista Chun Harim, din Coreea, a cucerit premiul al II-lea.
Premiul cel mare al concursului de pian a fost atribuit pianistului Eduard Kunz, din Rusia, celelalte distinctii fiind acordate concurentilor Evgheny Cerepanov din Rusia si Cristopher Falzone din Statele Unite. In cadrul sectiei de compozitie, cele doua distinctii – la sectiunile de muzica de camera si simfonica – au revenit tinerilor compozitori Krisztina Megyeri, din Ungaria, si Sakai  Kenji, din Japonia.  
Concertul de gala a fost sustinut la Ateneul Roman cu participarea Orchestrei Filarmonice "Moldova" din Iasi, ansamblu condus, succesiv, de dirijorii Ilarion Ionescu Galati si Emil Simon. Starea de asteptare, de febrilitate a domnit in sala pe toata durata concertului. O sala plina pana la refuz! Tineri, prieteni, rude ale concurentilor, profesori, muzicieni, jurnalisti, fani invederati, un numeros public, toti au urmarit cu sufletul la gura evolutia tinerilor laureati. Toate marile distinctii, in numar de zece, au fost oferite de Primaria Generala a orasului Bucuresti. Au fost inmanate de ministrul Culturii si Cultelor, domnul Adrian Iorgulescu, de primarul general Adriean Videanu, de directorul Festivalului, domnul Ioan Holender, de presedintii juriilor de vioara, de pian, de compozitie, domnii Alberto Lysy, Jurgen Mayer Josten, stefan Niculescu. Au mai fost oferite distinctii din partea fundatiilor "Remember Enescu" si "Ion Voicu".

Anna Tifu (foto) este o violonista concertista de mare anvergura a talentului, a comunicarii. Abia a implinit 21 de ani. Provine dintr-o familie de muzicieni. A studiat in tara sa natala, in Italia, iar actualmente se perfectioneaza la "Curtis Institute of Music" din Philadelphia. Un mare talent, sustinut de o excelenta educatie violonistica. In ianuarie 2005 Anna a concertat la Bucuresti, la Ateneul Roman, in compania Orchestrei Filarmonice conduse de regretatul maestru Sergiu Comissiona. Duminica dupa-amiaza, pe aceeasi scena, Anna a facut dovada unor inalte performante artistice prezentand Concertul de Jan Sibelius. Consistenta comunicarii, generozitatea, bogatia tonului violonistic, capacitatea de sustinere a spatiilor ample ale lucrarii, muzicalitatea dublata de un bun-gust impecabil… constituie date pretioase cu care Anna patrunde pe circuitele cele importante ale vietii muzicale internationale. Pianistul Eduard Kunz, originar din Rusia siberiana, este un talent urias. Dispune de un sunet magnific. Dar dezvolta o sustinere inegala, greu stapanita. Ne-a aratat acest lucru pe parcursul marelui Concert de Piotr Ilici Ceaikovski, din felul in care participa la desfasurarea actului artistic. Momentul de fata poate constitui un punct crucial pentru tanarul pianist de 26 de ani. Poate constitui momentul unei mari ascensiuni sau acela al unei teribile degringolade. Nevoia de ordine ramane imperios necesara.
Conform regulamentelor, in cadrul aceleiasi manifestari a fost prezentata lucrarea distinsa in cadrul editiei precedente a sectiei de compozitie. Concertul pentru vioara si orchestra de David Philip Hefti din Elvetia, o lucrare de o dificultate extrema, orchestrala si solistica, a fost prezentat de violonista Diana Jipa, din Bucuresti. Trebuie sa recunosc, efortul solistului si cel orchestral, sustinut sub bagheta maestrului Ilarion Ionescu Galati, erau demne de o cauza mai nobila din punct de vedere componistic.

 

BUCURESTI
Sala Mare a Palatului, 19.00                                  
FILARMONICA "ARTURO TOSCANINI"
Dirijor: EMMANUEL KRIVINE

Ateneul Roman, 21.00                
SPECTACOL MULTIMEDIA "IN MEMORIAM 11.09.2001"
Dialog cu Emil Hurezeanu, Nicolae Manolescu, Dan Dediu, Horia-Roman Patapievici, moderat de Ioan Holender, cu participarea artistilor Valeria Seciu, Alexandru Tomescu, Razvan Suma, Horia Mihail, Laura Tatulescu.

SIBIU
Sala Thalia, 18.30
"CAMERATA LYSY"
Solist si dirijor: ALBERTO LYSY

CLUJ
FILARMONICA "TRANSILVANIA" din Cluj
Dirijor: EMIL SIMON
Concertul Laureatilor Concursului International "George Enescu"

Cele mai citite

3 moduri prin care poți asigura securitatea unui complex rezidențial

Securitatea în cadrul unui complex rezidențial nu se referă doar la împiedicarea accesului neautorizat. Înseamnă, de asemenea, prevenirea furturilor sau a actelor de vandalism...

Specialiștii Muzeului Național de Artă al României se alătură grevei din Cultură

Sindicatul Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României, afiliat  federației sindicale CulturMedia și confederației Cartel ALFA,  se solidarizează  cu  toți ceilalți colegi ai sindicatelor...

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă