20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecial"Marele tun". Ce armă secretă au construit chinezii

“Marele tun”. Ce armă secretă au construit chinezii

Cercetătorii occidentali susțin ca statul chinez a pus la punct o armă cibernetică secretă, care poate distruge pagini de internet.

Arma s-ar numi "Great Cannon” (“Marele Tun"), informează Business Insider, citat de Mediafax.

Arma contra cenzurii, lovită de "Great Cannon"

Cea mai recentă victima a “Marelui tun” a fost un site denumit Greatfire.org, administrat de o grupare din afara Chinei. Acest site oferă sfaturi tehnice pe baza cărora cetățenii chinezi pot accesa pagini de net interzise de puterea comunistă de la Beijing, inclusiv facebook.

În mod normal, persoanele care intră pe net din China nu pot accesa facebook şi nici acele site-uri care conţin termeni socotiţi o ameninţare de către autorităţi. În locul acelor situri, utilizatorii din China văd pe monitor un mesaj care îi informează că accesul la pagina de net solicitată este blocat.

Sistemul de cenzurare a informaţiei pe net funcţionează de mai multi ani ani în China, sub numele de "Great Firewall” (“Marele zid informatic").

Evident, programatorii ostili guvernului de la Beijing au găsit metode să treacă peste “Great Firewall”. Asemenea metode erau postate şi pe site-ul Greatfire.org

Drept urmare, ca măsura de represalii, pe data de 17 martie 2015, Greatfire a fost "sufocat" cu un volum enorm de trafic: 2,6 milioane de cereri pe oră, de 2.500 de ori mai mult decât în mod obişnuit.

Cercetătorii occidentali susţin ca acesta a fost efectul atacului noii arme cibernetice, denumită "Great Cannon". Aceasta poate ţinti o adresă IP specifică, provocand "un atac distructiv şi extrem de puternic asupra unei pagini de internet care nu îi este pe plac".

În plus, operatorii "Marelui Tun" ar putea intercepta mailurile necriptate ale unui user, trimise sau primite, şi le-ar putea înlocui ataşamentele cu fişiere virusate.

China este ţara considerată cea mai mare piaţă de internet din lume, cu aproximativ 591 de milioane de utilizatori.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Activiștii de partid și mafia universitară decid cine va verifica plagiatele

Am mai scris în repetate rânduri că Legea învățământului superior a fost gândită de mafia universitară, doar pentru a servi intereselor sale, pentru a-i...

Permise de conducere „originale”, vândute pe rețelele de socializare. Trei indivizi au fost reținuți

Trei bărbaţi care promiteau doritorilor de pe reţelele de socializare permise de conducere „originale”, contra unor sume de bani cuprinse între 600 şi 1.200...

Zelenski face reproșuri partenerilor internaționali după atacul rusesc asupra Harkovului care a ucis șase persoane

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat joi un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov, în urma căruia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă