29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialMarea Nordului: Shell a detectat o a doua scurgere de petrol

Marea Nordului: Shell a detectat o a doua scurgere de petrol

Compania petrolieră Shell a anunţat că a detectat o a doua scurgere de ţiţei sub platforma Gannet Alpha, situată la 180 de kilometri distanţă de Aberdeen, relatează NewsIn.

Shell a precizat că depune eforturi pentru a identifica sursa celei de a doua scurgeri. Glen Cayley, director tehnic al departamentului de explorare şi producţie pentru Europa a explicat: „Avem o infrastructură submarină foarte complexă, iar poziţia scugerii este ciudată”. „Le ia ceva timp echipelor noastre de scafandri să stabilească exact şi precis de unde provine scurgerea”, a adăugat el.

Luni, Shell a precizat că pata de ţiţei are o suprafaţă de 0,5 kilometri pătraţi. Departamentul britanic al Energiei şi Schimbării Climatice a precizat că scurgerea este substanţială, dar ar trebui să se disperseze natural.

Guvernul britanic a avertizat că este vorba despre cel mai grav incident de acest tip din ultimul deceniu. „Scurgerea ar putea atinge mai multe sute de tone”, a anunţat Ministerul Economiei într-un comunicat, precizând că această estimare este în curs de revizuire şi că Paza de Coastă survolează zona de două ori pe zi pentru a monitoriza situaţia.

„Deşi este de mici proporţii în comparaţie cu incidentul din Golful Mexic, această scurgere este substanţială” pentru Marea Britanie, a precizat Departamentul Energiei.

Dacă estimarea se va confirma, această scurgere va fi cea mai importantă înregistrată după 2001 în largul coastelor britanice.

În 2009, aproape 51 de tone de petrol s-au scurs de la instalaţiile petroliere aflată în zonă, potrivit Ministerului Energiei.

Grupul petrolier Shell a anunţat săptămâna trecută că a detectat o scurgere de petrol la un oleoduct care leagă platforma petrolieră Gannet Alpha, situată la circa 180 de kilometri în larg faţă de Aberdeen, localitate din estul Scoţiei.

Shell a precizat în weekend că scugerea este sub control şi că a fost redusă considerabil.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă