2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialVIDEO. Marea Britanie trimite un distrugător în Marea Neagră, pentru prima dată...

VIDEO. Marea Britanie trimite un distrugător în Marea Neagră, pentru prima dată după Războiul Rece. Presa de la Londra îl numește “Vânătorul lui Putin”

Guvernul de la Londra trimite în perioada următoare un distrugător în Marea Neagră, aceasta fiind prima navă britanică de asemenea putere care ajunge în zonă după Războiul Rece.

Nava pornită spre Marea Neagră se numește HMS Diamond însă ziarul britanic Daily Mail o supranumește "Vânătorul lui Putin".

Distrugătorul, tip 45, din clasa Daring, are un deplasament de 6300 de tone care poate ajunge, cu încărcătura maximă, până la 8500 de tone.

Vasul va ajunge până în apele teritoriale ale Ucrainei. Nava are la bord rachete antiaeriene tip Sea Viper, iar alături de echipaj vor fi îmbarcați și 60 de militari din unitatea Special Boat Service și dintr-un comando al Marinei Regale.

Presa din Regatul Unit subliniază că deplasarea distrugătorului în Marea Neagră face parte din cea mai amplă desfășurare de trupe britanice spre frontierele Rusiei din ultimii zeci de ani. Decizia politico – militară a Marii Britanii intervine după întâlnirea din SUA a președintelui Donald Trump cu premierul Theresa May, întâlnire la care Washingtonul și Londra au convenit să rămână unite împotriva Rusiei.

Pe timpul prezenței sale în Marea Neagră, distrugătorul britanic va conduce un grup de forțe NATO și va proteja un număr de 650 de militari britanici implicați în "exerciții secrete" în Ucraina, susține presa de la Londra.

Pe de altă parte, acum câteva zile, șeful Statului Major General al armatei britanice, mareșalul Stuart Peach, anunța că distrugătorul HMD Diamond va acosta și într-unul dintre porturile românești de la Marea Neagră – fiind vorba, probabil, despre portul Constanța.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă