22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMânuși computerizate te pot învăța Braille chiar și dacă nu ești atent

Mânuși computerizate te pot învăța Braille chiar și dacă nu ești atent

O nouă tehnologie te poate ajuta să citești și să scrii Braille în timp ce te concentrezi pe altceva. Acum câțiva ani cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Georgia au creat o mănușă tehnologizată care poate învăța începătorii să cânte la pian în 45 de minute. Acum au dus această tehnologie mai departe pentru a ajuta oamenii să învețe să scrie și să citească Braille.

"Procesul este bazat pe invatatul haptic pasiv (PHL). Am descoperit că oamenii pot învăţa abilităţi motorii prin vibraţii fără a fi atenţi la mâinile lor." a spus Thad Starner, un profesor de la Georgia.

În noul lor studiu, Starner şi doctoranda Caitlyn Seim au examinat cât de bine funcţionează aceste mănuşi. Fiecare participant la studiu a primit o pereche care avea motoraşe vibratoare lipite de articulaţii. Acestea vibrau într-o secvenţă care corespundea cu un tipar al unei fraze pre-determinate în Braille. Indici audio spuneau utilizatorilor ce litere Braille erau produse prin tastarea acelei secvențe. După aceea, toţi participanţii au încercat să tasteze fraza o singură dată, fără indici sau vibrații, pe o tastatură.

Aceste secvenţe erau apoi repetate în timp ce participanţii erau distraşi de altceva. Aceştia s-au jucat un joc timp de 30 de minute şi li s-a spus să ignore mănuşile. Jumătate dintre participanţi au simţit vibraţiile repetitive şi au auzit indicii, iar cealaltă jumătate au auzit doar indicii audio. După ce au terminat jocul participanţii au încercat să retasteze fraza fără să poarte mănuşile.

"Cei din grupul de control au reuşit cam acelaşi lucru la cea de-a doua încercare ca şi în prima, dar participanţii care au simţit vibraţiile în timpul jocului au avut o acurateţe de trei ori mai mare. Unii s-au descurcat chiar perfect." a spus Starner.

Cercetătorii au fost surprinşi de faptul că cei care învăţaseră pasiv mai primiseră o abilitate în plus: "În mod remarcabil am observat că oamenii pot transfera cunoştiinţele învăţate prin scrierea Braille la cititul Braille. Duă testul de tastare, cei care au învăţat pasiv au putut să citească şi să recunoască mai mult de 70% din literele frazei." a declarat Seim.

Seim conduce momentan un al doilea studiu care foloseşte PHL în învăţarea alfabetului Braille în patru şedinţe. Din cei opt participanţi 75% au reuşit să atingă o performanţă de tastare perfectă. aceştia recunosc şi pot citi 90% dintre literele alfabetului după doar patru ore.

Aproape 40 de milioane de oameni din lume sunt orbi. Totuşi deoarece instrucţia de Braille este neglijată, doar 10% dintre aceştia învaţă limba. Braille este greu de învăţat mai târziu în viaţă când diabeticii, veteranii sau bătrânii şi-ar putea pierde vederea.

Cele mai citite

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă