11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialManuscrisele de la Marea Moartă, disponibile lecturii online

Manuscrisele de la Marea Moartă, disponibile lecturii online

Aşa numitele manuscrise de la Marea Moartă, cele mai vechi texte redactate în limba ebraică din câte se cunosc, vor putea fi studiate într-o arhivă online, graţie unei iniţiative anunţate marţi de Autoritatea pentru Antichităţi din Israel şi de Google. Potrivit Agerpres, proiectul le va oferi internauţilor posibilitatea de a vizualiza manuscrisele graţie ultimei tehnologii de filmare a documentelor, la o definiţie înaltă.

Descoperite întâmplător în 1947 în nişte peşteri din Qumran, un important sit arheologic de lângă Marea Moartă, textele scrise pe un pergament vechi de 2.000 de ani conţin fragmente din toate cărţile Vechiului Testament, cu excepţia Cărţii Esterei, precum şi mai multe apocrife şi scrieri ale sectelor. Textele, care au fost găsite fiind împrăştiate în peste 30.000 de bucăţi şi reunite în 900 de manuscrise, sunt foarte bine păzite în Ierusalim, într-o clădire a Muzeului Israelului, care este totodată şi un refugiu nuclear.

Utilizatorii internetului vor putea participa la ceea ce Autoritatea pentru Antichităţi a descris drept “cel mai tare joc de puzzle”, prin intermediul căruia au ocazia să refacă manuscrisele prin alăturarea pieselor individuale, inclusiv să descopere noi forme de citire a textelor scrise în ebraica veche, roase şi decolorate de trecerea anilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă