11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialManila și Beijingul continuă disputa privind Marea Chinei de Sud, în ciuda...

Manila și Beijingul continuă disputa privind Marea Chinei de Sud, în ciuda deciziei Curții Permanente de la Haga

 

Autoritățile filipineze au anunțat, marți, că nu pot începe dialogul direct cu Beijingul, pe tema zonelor disputate din Marea Chinei de Sud, întrucât China refuză să accepte decizia Curții Permanente de Arbitraj de la Haga, informează AFP, citat de Agerpres.

În 12 iulie, Curtea Permanentă de Arbitraj (CPA) a decis că revendicările Beijingului asupra celei mai mari părţi a acestei mări strategice sunt „nejustificate”. Sentința a fost respinsă de China în termeni duri.

În starea actuală a lucrurilor, nu sunt sigur că pot fi luate în considerare negocieri”, a declarat ministrul de Externe filipinez, Perfecto Yasay. 

Citește și: Beijingul va efectua exerciții militare în Marea Chinei de Sud, în ciuda deciziei Curții de Arbitraj de la Haga

Yasay şi omologul său chinez Wang Yi au evocat posibilitatea unor discuţii bilaterale în marja summitului Europa-Asia care a avut loc la Ulan Bator weekend-ul trecut, fără progrese. „Să lăsăm emoţiile deoparte şi să vedem dacă putem să redeschidem calea acestui tip de negocieri”, a declarat ministrul la postul de televiziune ABS-CBN. 

CPA a decis că Beijingul a încălcat „drepturile suverane” ale Filipinelor în zona sa economică exclusivă. Conform instanţei, reciful Scarborough, asupra căruia Beijingul a preluat controlul în 2012, este o zonă de pescuit „tradiţională” care trebuie să fie accesibilă în special pescarilor filipinezi şi chinezi. 

Citește și:  Beijingul nu vrea să renunțe la zonele disputate din Marea Chinei de Sud. Ce măsuri ar putea lua

Yasay a spus că Beijingul este pregătit să discute despre accesul la recif pentru Filipine, dar că autorităţile chineze ar fi atras atenţia: „Dacă insistaţi pentru respectarea sentinţei, atunci am putea intra pe calea confruntării”. Prioritatea preşedintelui filipinez Rodrigo Duterte este ca pescarii din arhipelag să îşi poată desfăşura în continuare activitatea la Scarborough. 

„Să luăm lucrurile pe rând. Am cerut Chinei să dea dovadă de reţinere şi sobrietate pe acest subiect, să menţină statu-quo-ul, adică să nu desfăşoare acţiuni agresive, să nu facă declaraţii provocatoare”, a spus el. 

Duterte a mai anunţat săptămâna trecută că îl va trimite pe fostul preşedinte Fidel Ramos în China pentru a începe negocieri.  Noul preşedinte spune că vrea să îşi conserve relaţiile cu puternicul vecin. 

Beijingul consideră că deţine suveranitatea asupra cvasi-totalităţii Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerţul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenţii emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia şi Brunei. Pentru a-şi întări revendicările, China a mărit suprafaţa insuliţelor sau recifelor şi a construit piste de aterizare, porturi şi alte instalaţii, printre care, recent, patru faruri pe recife şi un al cincilea în curs de construire, a precizat agenţia Xinhua.

Citește și: Disputele privind Marea Chinei de Sud continuă. Filipinele cere Chinei să respecte decizia Curții de la Haga

Marți, Beijingul a început exerciții militare în Marea Chinei de Sud, într-o zonă din largul coastei de est a provinciei Hainan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă