19.4 C
București
miercuri, 29 iunie 2022
AcasăSpecialMandatul lui Anders Fogh Rasmussen la conducerea NATO a fost prelungit cu...

Mandatul lui Anders Fogh Rasmussen la conducerea NATO a fost prelungit cu un an

Cele 28 de state membre NATO au decis miercuri să prelungească până la 31 iulie 2014 mandatul secretarului general Anders Fogh Rasmussen, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică, citată de AFP, scrie Mediafax.

Rasmussen, fost premier în Danemarca, a fost numit pentru un mandat de patru ani, începând cu 1 august 2009.

„În urma consultărilor, aliaţii au aprobat miercuri un al cincilea an pentru secretarul general Anders Fogh Rasmussen, prelungind mandatul acestuia până la 31 iulie 2014”, a anunţat NATO într-un comunicat.

Această decizie a fost aprobată în cadrul unui Consiliu al Atlanticului de Nord (NAC), care a reunit, miercuri dimineaţă, ambasadorii celor 28 de state membre la sediul Alianţei din Bruxelles.

„Aliaţii vor continua să îl susţină pe Rasmussen în activitatea sa devotată pentru a duce la bun sfârşit misiunile şi obiectivele NATO”, potrivit comunicatului.

Citeşte şi:

Băsescu îl felicită pe Rasmussen pentru prelungirea cu un an a mandatului de secretar general NATO

Prelungirea mandatului lui Rasmussen, în vârstă de 59 de ani, era aşteptată, în timp ce în culise au deja loc discuţii cu privire la succesorul său, un secretar general neputând avea două mandate.

Presa italiană scrie despre interesul pe care l-ar manifesta pentru acest post fostul ministru italian de externe Franco Frattini.

Obţinând un an suplimentar, Rasmussen va putea duce la îndeplinire misiunea NATO în Afganistan, care este „prioritatea” Alianţei.

Lansată după atentatele din 11 septembrie 2001, misiunea ISAF urmează să se încheie la sfârşitul lui 2014, odată cu retragerea forţelor combatanet ale celor aproximativ 50 de state implicate.

Rasmussen şi-a anunţat luni intenţia de a finaliza „până la sfârşitul lui 2013” liniile mari ale misiunii care va începe ulterior, în 2015, pentru „instrucţia, consilierea şi asistarea” forţelor de securitate afgane (armată şi poliţie), care vor avea responsabilitatea întregii ţări.

După ce a ocupat mai multe posturi de ministru, Rasmussen a condus Guvernul danez din 2001 până în 2009.

Cele mai citite

CEDO a primit o reclamație din partea Ucrainei împotriva Rusiei privind încălcările drepturilor omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasburg a anunţat marţi că a înregistrat o reclamație oficială din partea Ucrainei împotriva Rusiei, o...

CEDO a primit o reclamație din partea Ucrainei împotriva Rusiei privind încălcările drepturilor omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasburg a anunţat marţi că a înregistrat o reclamație oficială din partea Ucrainei împotriva Rusiei, o...

OUG ce prevede reducerea prețului la carburanți va fi joi pe agenda Guvernului

Proiectul de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind reducerea prețului la carburanți va intra pe agenda şedinţei de joi a Guvernului după parcurgerea circuitului de avizare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă