11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMAIOR–GHIȚĂ–COLDEA, cei trei care pot speria Vestul! | OPINIE

MAIOR–GHIȚĂ–COLDEA, cei trei care pot speria Vestul! | OPINIE

George Maior a fost într-una din celebrele vacanțe ale lui Sebastian Ghiță, împreună cu Florian Coldea și Vasile Dâncu. În Toscana. E oficial. Vacanțele pe care Ghiță susține că le-a plătit, pe care un procuror ieșit din „câmpul tactic“ le-ar putea încadra penal.

În România, însă, prietenii din SRI ai infractorilor pleacă din funcții doar pe criterii morale. Este exclus, chipurile, să încalce vreo lege. Și nu pleacă toți. A plecat Coldea, dar Maior rezistă în poziția de ambasador al României în SUA.

Informația despre vacanța din Toscana a fost confirmată public de Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei de Control al SRI. La acea vreme, George Maior era directorul SRI, Coldea era prim-adjunctul său, iar Ghiță era „persoană care deținea informații de interes pentru securitatea națională“. Adică, era un civil (nu avea pregătire operativă) ales să facă bani pentru SRI. Din afaceri cu statul. Afaceri din care plătea vacanțele în Toscana sau mai știu eu pe unde. Afaceri din care a făcut bani frumoși, pe care i-a dosit pe cine știe unde, pentru cine știe cine.

Sebastian Ghiță este prieten cu George Maior. De aceea, când a publicat înregistrarea din vila de la Cheia, a tăiat imaginile cu el, pentru a-l proteja de scandal. Sursele „României libere“ spun că Maior a fost acolo. De aceea Ghiță a mințit că întâlnirea a avut loc pe 1 februarie 2015, când, de fapt, a fost pe 2 ianuarie 2015. De Revelion.

Detaliul este foarte important. Pe 2 ianuarie, Maior era directorul SRI. Avea să renunțe la funcție abia pe 27, după ce a declanșat un atac incalificabil la adresa Curții Constituționale, de neconceput pentru orice democrație cât de cât funcțională. Maior era foarte surescitat pentru că, grație eforturilor judecătorului CCR Daniel Morar, legile Big Brother (retenția datelor, cartelele pre-pay și securitatea cibernetică) au fost declarate neconstituționale. În acele zile, SRI făcea presiuni inimaginabile asupra magistraților, fapt devoalat public de fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean. Sunt convins că la acel Revelion de pomină de la Cheia s-a discutat despre legile Big Brother. Maior și Coldea visau să aibă, în sfârșit, cadrul legal să asculte pe toată lumea, iar Ghiță visa să facă afaceri cu softuri de ascultare sau cartele pre-pay. Informații, adică putere, și bani. Ce-și puteau dori mai mult?

Președintele Klaus Iohannis a folosit atacurile lui Maior la adresa CCR pentru a-și pune apropiatul în fruntea SRI: pe Eduard Hellvig. Fostul director a fost trimis ambasador la Washington. Poate grație susținerii americanilor, poate a fost o negociere la mijloc. Cert este că George Maior a plecat destul de nervos, semn că nu lua în calcul demisia.  Prietenia lui George Maior cu Sebastian Ghiță e veche de pe vremea lui Adrian Năstase. În iunie 2002, Guvernul modifica, prin ordonanță de urgență,  Legea 14/1992 de organizare și funcționare a SRI, dând acestui serviciu dreptul legal să facă afaceri pentru a-și completa bugetul. Sebastian Ghiță a devenit ast­fel „Golden Boy“-ul SRI, instituție care se confunda pe alocuri cu „mafia lui Adrian Năstase“.

Mafie condusă de Gabriel Oprea, pe care Traian Băsescu a preluat-o și a consolidat-o. La pachet cu Ghiță și Maior. Pe acesta din urmă, Traian Băsescu l-a pus director al SRI pentru că era din „opoziție“. Formal. Informal, era parte dintr-un grup de interese ce avea să conducă mulți ani România.  

Așa de buni prieteni erau George Maior și Sebastian Ghiță încât, în 2010, ditamai directorul SRI a ignorat pur și simplu un mail în care era informat de un cunoscut că șefii Teamnet, firma „Golden Boy“-ului SRI, au pus la cale un mecanism corupt de fraudare a unor fonduri europene destinate Republicii Moldova și aveau de gând să dea șpagă unor oficiali ai Comisiei Europene. Mailul a devenit public după ce celebrul hacker Guccifer i-a spart contul lui George Maior.

Pe atunci, la finalul celor mai multe comunicate de presă ale DNA, scria că un anumit dosar a fost instrumentat cu ajutorul SRI. Ce-o fi făcut George Maior cu informațiile despre ilegalitățile firmei lui Sebastian Ghiță? A informat DNA? Și-a pus subalternii din SRI să le verifice? Mi-e teamă că nu. Sau, mă rog, opinia publică nu a fost informată că ar exista un dosar pe această temă.

De ce nu a reacționat Maior? Poate pentru că afacerea cu fonduri europene era chiar a SRI. Aici este aspectul esențial: a luptat SRI și cu ilegalitățile săvârșite de propriii oameni? Răspunsul e limpede: nu. 

După cum spuneam, Sebastian Ghiță l-a protejat pe George Maior când a declanșat asaltul la adresa lui Coldea și Kövesi. Știa că, dacă ar fi apărut și el în imaginile de la Cheia, un astfel de scandal l-ar afecta. Avea dreptate. George Maior este ambasadorul României în SUA, iar „calitatea“ de prieten al unui infractor i-ar strica imaginea în fața partenerilor americani. Având în vedere că Guccifer este în custodia autorităților americane, mai mult ca sigur acestea au aflat deja de mailul despre afacerile Teamnet în Republica Moldova. Ca să nu mai vorbim că Sebastian Ghiță a acuzat doi americani că sunt ofițeri CIA în țara noastră, chestiune care, în SUA, dacă e adevărată, este o infracțiune foarte gravă, de siguranță națională, care se pedepsește aspru. Cam multe probleme le-a produs americanilor prietenul lui George Maior, nu credeți?!

Poate este timpul ca președintele României să analizeze dacă țara noastră mai poate fi reprezentată la Washington de prietenul lui Sebastian „Golden Boy“ Ghiță.      

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă