13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial”Maidanezii din Bucureşti” - afacerea care are profit de 100.000 de lei...

”Maidanezii din Bucureşti” – afacerea care are profit de 100.000 de lei în doar două luni

„Maidanezii din Bucureşti” este o afacere de peste 100.000 de lei, tone de mâncare de câine şi o campanie de publicitate gratuită, care se clădeşte în spatele adăposturilor de câini supraaglomerate, pline de excremente şi păr.

De la demararea acţiunilor de capturare a câinilor fără stăpân, hingherii Autorităţii pentru Supravegherea Şi Protecţia Animalelor (ASPA) au adunat de pe străzile bucureştene peste 3.000 de maidanezi, adică 4,6% din totalul patrupedelor fără deţinător. Dintre aceştia, aproape 2.000 au fost adoptaţi, dar coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu a spus că legile privitoare la câinii maidanezi ar trebui rescrise, pentru a facilita şi accelera procedurile de adopţie şi a se evita eutanasierea patrupedelor.

”Normele pentru modificarea şi completarea legii 243/2009 (privind controlul reproducţiei câinilor în Bucureşti – n.r.) ar trebui să vină în folosul legii, să ajute la simplificarea activităţilor”, a declarat Bănescu.

În medie, se capturează 80 de câini pe zi, dintre care 30 se adoptă

Reprezentantul ASPA a mai spus că rezultatele capturării şi adoptării maidanezilor de către cetăţeni, în ultimele două luni, sunt bune, având în vedere situaţia câinilor fără stăpân din Capitală.

Răzvan Băncescu a declarat că Centrul Antirabic INBI  ”Matei Babeş” a raportat, în perioada septembrie-octombrie, un număr de persoanele muşcate de câinii fără deţinător cu 43% mai mic, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totodată, coordonatorul de proiect ASPA  a notat că în luna octombrie 2013 s-a înregistrat cel mai mic număr de persoane muşcate de câinii fără deţinător din ultimii şapte ani, iar termenul de soluţionare a sesizărilor primite de la cetăţeni a fost redus cu 50%.

Băncescu a spus că, în medie, ASPA capturează 70-80 de câini pe zi, din care numai 30 de patrupede sunt adoptate.

”30 e un număr aproximativ, numărul mai creşte uneori, când vin ONG-urile şi adoptă câte 80 de animale odată”, a mai spus Băncescu.

Ce se întâmplă cu maidanezii care nu sunt adoptaţi?

Oficialul ASPA a spus că ANSVSA a desfăşurat mai multe verificări în adăpostul din Mihăileşti şi în cel de pe bulevardul Theodor Pallady, pentru a verifica  dacă au fost respectate condiţiile de adopţie. ANSVSA  a descoperit că acestea erau arhipline, astfel că adăpostul de la Mihăileşti avea cu 250 de câini mai mult decât capacitatea de adăpostire, situaţia fiind amendată de ANSVSA cu suma de 50.000 de lei.

Coordonatorul de proiect a menţionat că ASPA ţine atât de mulţi câini pentru că nu doreşte să îi eutanasieze, doar pentru 72 de patrupede bolnave fiind aplicată această măsură. Băncescu a susţinut că ASPA  preferă să depăşescă numărul câinilor pe care i-ar putea adăposti în spaţiile destinate acestui scop, chiar dacă riscă să fie sancţionată.

Citeşte şi: Mâncare gratis pentru câinii adoptaţi din adăposturi

”Nu ne lăudăm cu condiţii de cinci stele, dar nici nu ne batem joc de câini. Îi selectăm în funcţie de talie şi de agresivitate şi vor fi ţinuţi mai mulţi câini în aceeaşi cuşcă. Unde încap doi câini într-o cuşcă şi două castroane de apă, încape şi al treilea câine ”, a spus Băncescu.

Adăposturi arhipline,ca şi buzunarele autorităţilor

Chiar dacă ASPA susţine că eutanasierea nu trebuie aplicată decât ca metodă ultimă, în spatele cuştilor suprapopulate stau câte 230 de lei cu TVA pentru fiecare maidanez capturat. De la demararea acţiunilor intensive de strângere a câinilor fără stăpân de pe străzi şi până la acest moment, cuştile ASPA au atras peste 100.000 de lei din bugetul local. Pe lângă aceşti bani, Autoritatea percepe şi o taxă de adopţie de 150 de lei, pe care iubitorii de animale trebuie să o plătească la fiecare adopţie suplimentară.

Totodată, mai multe ONG-uri au donat peste 20 de tone de mâncare pentru câini, iar trei agenţii de publicitate au ”sponsorizat” efortul ASPA cu 145 de panouri publicitare tipărite gratuit – campania ”Adoptă”, care a început pe 11 octombrie.

Toate aceste donaţii şi sume impresionante nu se reflectă, însă, şi în adăposturile din Bucureşti. La adăpostul de pe bulevardul Thodor Pallady, reporterul România Liberă a putut vedea câinii ţinuţi în cuşti de un metru şi jumătate, câte 6-7, într-un miros puternic, de mâncare pentru animale amestecat cu urină, şi printre excremente şi păr.

Citeşte şi: INCOGNITO. Cum m-a descurajat Primăria să adopt un maidanez

Până la finalul anului 2013, când ASPA aproximează că va termina lucrările la adăpostul de la Mihăileşti, care ar urma să extindă spaţiu de adăpostire a câinilor fără deţinător la 2.500 de locuri, hingherii Autorităţii vor continua să adune câinii de pe stradă, chiar dacă nu au nici unde şi nici cum să-i ţină.

Verificările adopţiilor, refuzate de sectorul în care a murit Ionuţ Anghel

Oficialul ASPA a spus că Autoritatea a solicitat primăriilor din cele şase sectoare să facă verificări ale adopţiilor , pentru a vedea în ce condiţii sunt ţinuţi câinii sau dacă patrupedele au fost abandonate. Răzvan Bănescu a declarat că sectoarele 3 şi 4 au finalizat verificările şi au sesizat 23 de cazuri neconforme. În sectoarele 1, 5, 6,primăriile nu au comunicat încă rezultatele verificărilor, pe când sectorul 2 a refuzat demararea acţiunii de verificare, returnând autorităţilor toate formulare le trimise de ASPA.

De asemenea, ASPA  a primit şi  patru sesizări de câini abandonaţi, la numai câteva zile după ce au fost adoptaţi, două sesizări fiind din sectorul 5, una din sectorul 1 şi una din sectorul 2.

Situaţia verificărilor este îngrijorătoare, mai ales în sectorul 2, pentru că în această zona a Capitalei şi-a pierdut viaţa Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei. 

Cele mai citite

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă