13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMaghiarii ardeleni ar putea forma un nou „partid electoral“

Maghiarii ardeleni ar putea forma un nou „partid electoral“

 

Liderii comunității maghiare încearcă să găsească o soluție care să permită celor trei formațiuni politice ale maghiarilor ardeleni să susțină candidați comuni la alegerile din acest an, dar fără să intre sub incidența legii electorale, care prevede un prag electoral imposibil de atins pentru coaliția partidelor maghiare.

Președintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Zsolt Szilagy, a anunțat la Cluj că propune UDMR formarea unui partid electoral al comunității maghiare. În opinia sa, acest nou partid ar urma să aibă rolul de a permite formațiunilor politice ale maghiarilor ardeleni să își desemneze candidați pe liste comune, atât la alegerile locale, cât și la cele generale și, în același timp, să evite prevederile legii electorale care stabilesc un prag electoral mai ridicat pentru alianțele politice sau electorale. Astfel, pentru un partid politic pragul electoral este de cinci la sută, în timp ce pentru o alianță, pragul electoral este de opt la sută, potrivit ClujToday.ro.

Zsolt Szilagyi a precizat că, dacă ideea sa va fi acceptată, UDMR va avea ponderea cea mai mare în desemnarea candidaților. Zsolt Szilagyi a propus pentru noul partid electoral numele de Uniunea Maghiarilor Ardeleni. El crede că acest partid ar trebui să desemneze candidați comuni ai maghiarilor ardeleni în alegerile locale, în localitățile în care maghiarii sunt sub 10 la sută din totalul populației, precum și la alegerile parlamentare. În localitățile în care ponderea maghiarilor este mai mare de 10 la sută, Zsolt Szilagyi propune ca fiecare partid maghiar să își desemneze candidați proprii.

Potrivit liderului PPMT, dacă ideea sa va fi adoptată, va trebui modificată și legea electorală, pentru a permite aleșilor locali desemnați pe listele comune ale posibilului partid electoral să revină apoi în formațiunile din care provin. Acest lucru este important pentru a păstra pluralismul politic în comunitatea maghiarilor ardeleni, mai spune Zsolt Szilagyi. “Numărul partidelor este un lucru normal pentru o comunitate ca a noastră, nu un atentat la unitatea comunității. Partidul electoral ar trebui să rămână deschis și altor actori politici. Dacă acum există PPMT, UDMR și PCM, este posibil ca pe viitor să apară și alți actori politici“, a spus Zsolt Szilagyi. 

El a adăugat că „sistemul legislativ românesc a devenit prea rigid. Formațiunile care reprezintă comunități etnice sau naționale ar trebui să beneficieze de prevederi speciale, care să nu le asigure doar drepturi egale, ci și egalitate de șanse. Este imposibil pentru o comunitate care are doar 6,2 la sută din totalul populației să atingă pragul electoral de 8 la sută, cât este prevăzut pentru o coaliție“, a spus Zsolt Szilagyi.

Cu ce propuneri va mai merge PPMT la tratative

Președintele PPMT a precizat că ideea va fi discutată în cadrul unei întâlniri pe care o va avea cu președintele UDMR, Hunor Kelemen, în a doua jumătate a acestei luni. Zsolt Szilagyi a mai propus liderului UDMR armonizarea conceptelor de autonomie propuse de diferite organizații ale comunității maghiare, dar și să lupte împreună pentru retrocedarea bunurilor membrilor comunității maghiare confiscate în timpul comunismului.

O altă propunere se referă la excluderea de pe listele de candidați a persoanelor cu probleme penale sau de integritate, dar și formarea unei fundații care să administreze separat de decizia politicului fondurile alocate comunității maghiare de Guvernele din București și din Budapesta. Zsolt Szilagyi a afirmat că, în acest an, comunitatea maghiară va primi din bugetul de stat al României aproximativ cinci milioane de euro pentru finanțarea unor proiecte culturale. 

MODEL

Colaborare locală la Târgu-Mureș

Liderii maghiari au testat deja o formula de colaborare, la Târgu-Mureș, în toamna anului trecut. Astfel, PPMT îl va susține pe candidatul UDMR la Primăria Târgu-Mureș, a anunțat liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Zsolt Szilagyi. Astfel, Zoltan Soos va fi susținut de o coaliție locală, formată din UDMR, PCM și PPMT. Zoltan Soos ar avea misiunea de a readuce un maghiar în fruntea Primăriei Târgu-Mureș, după ce, din anul 2000, această instituție este condusă de românul Dorin Florea. Zsolt Szilagyi a propus și formarea unei coaliții care să susțină candidați comuni pentru Consiliul Local Târgu-Mureș.

Candidatul maghiar la Primăria Târgu-Mureș a fost desemnat în urma unor prealegeri la care au fost invitați să participe toți maghiarii din oraș. Candidatul UDMR a obținut aproximativ 60 la sută din voturi, candidatul PPMT aproximativ 30 la sută, iar un candidat independent a trans 10 la sută din opțiunile exprimate în cadrul prealegerilor.

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă