11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialLupta pe viaţă și pe moarte cu securiștii a lui Andrei Ursu

Lupta pe viaţă și pe moarte cu securiștii a lui Andrei Ursu

 

De 14 zile, fiul fostului disident comunist Gheorghe Ursu este în greva foamei, cerându-i procurorului general al României, Tiberiu Niţu, redeschiderea dosarului penal referitor la uciderea tatălui său de către maiorul de Securitate Marian Pârvulescu.

Andrei Ursu face greva foamei în sediul Grupului de Dialog Social. Refuzând orice fel de hrană, doar hidratându-se, fiul fostului disident arată foarte slăbit, palid şi fără putere. Abia mai reușește să-și coordoneze mișcările și face eforturi pentru a fi coerent atunci când vorbește. „Sunt la limita de jos, nu am vrut să merg la spital. Mi-a scăzut glicemia la minimum. Am slăbit 10 kg în două săptămâni”, explică pentru România liberă Andrei Ursu. Bărbatul face pauze dese, semn că îl obosește inclusiv efortul de a vorbi presei despre ecourile oficiale pe care le-a stârnit greva sa.

Deși a fost vizitat de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, care, potrivit spuselor lui Ursu, ar fi promis că va analiza cazul, acesta susține că nu se va opri până când autoritățile nu vor anunța începerea urmăririi penale contra maiorului de Securitate Marin Pârvulescu, cel care l-a bătut și torturat pe tatăl său în data de 15 noiembrie 1985. „Se încearcă de atâția ani să se îngroape acest dosar, în ciuda probelor pe care le-am adus. Toate plângerile mele au primit neînceperea urmăririi penale. Mi-au spus că acea crimă s-a prescris și Pârvulescu nu mai poate fi judecat, dar eu nu vreau să fie judecat pentru crimă simplă, ci pentru crime împotriva umanității, infracțiune care a devenit imprescriptibilă. Tatăl meu a fost torturat și omorât din motive politice, vreau să se facă dreptate”, a spus Ursu.

Acesta susține că dosarul său se află la echipa de consilieri a procurorului general Tiberiu Nițu și că așteaptă decizia pe care o va lua procurorul. „Numai procurorul general mai poate cere redeschiderea dosarului. Pe mine m-a contactat procurorul de caz din echipa lui și mi-a spus că în scurt timp va formula concluziile. Eu aștept aici”, explică Ursu.

„Cerem ca dosarul să fie refăcut”

Ursu cere găsirea și soluționarea dosarului disjuns în 2003 de procurorul Dan Voinea, din Secția Parchetelor Militare (SPM), privindu-l pe „torționarul” Marian Pârvulescu. Copii ale probatoriului se află și pe site-ul Fundației
Gheorghe Ursu. „Aceste probe dovedesc atât intenția Securității de a-l suprima pe Gheorghe Ursu pentru «intensa sa activitate dușmănoasă» împotriva regimului Ceaușescu, cât și rolul direct al torționarului Pârvulescu în torturarea și uciderea disidentului”, spune Ursu.

În apelul către prim-ministrul Victor Ponta și ministrul de Justiție, Robert Cazanciuc, fiul disidentului cere să fie făcută o investigație în regim de urgență a dosarului.

„Din corespondența vastă dintre tribunale și parchete, rezultă negru pe alb că nici o altă instituție judiciară nu a primit acel dosar de la SPM, deși a fost solicitat cu insistență. Rezoluțiile în dosarul plângerii lui Andrei Ursu din 2007 specifică în mod expres că se referă doar la acea plângere, nu și la dosarul disjuns în 2003. Cerem ca o investigație pentru identificarea acelui dosar să fie făcută în regim de urgență, de un procuror integru, din afara SPM”, scrie în apel.

Istorie

Dosarul lui Ursu

Gheorghe Ursu a fost un inginer, scriitor disident care a fost arestat în urma denunțului unei colege de serviciu, din cauza jurnalului său intim. Jurnalul a fost confiscat de Securitate. A murit pe 17 noiembrie 1985 din cauza bătăilor primite în timpul detenției. În octombrie 2003, coloneii de Securitate Tudor Stănică și Mihail Creangă au fost condamnați la 20 de ani de închisoare pentru omorul lui Gheorghe Ursu. Cu toate acestea, fiul său îl consideră pe colonelul Pârvulescu principalul răspunzător de moartea tatălui său. Marian Pârvulescu se află în libertate și locuiește în București.

Cele mai citite

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă