24.8 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSpecialLovitură de teatru: Indiferent de combinaţie noul şef al FRF va avea...

Lovitură de teatru: Indiferent de combinaţie noul şef al FRF va avea viaţă scurtă

Condamnarea lui Gică Popescu este o lovitură de proporţii în contextul în care el nu mai poate candida la şefia FRF, în cadrul alegerilor programate iniţial pentru 5 martie. Cu Popescu condamnat şi cu Mircea Sandu, care nu s-a mai înscris în cursa pentru un nou mandat, opţiunile electorale pentru peşedinţia FRF s-au diminuat puternic, motiv pentru care la Casa Fotbalului au fost luat în considerare, în ultimele ore mai multe combinaţii.

Votanţii care decid cine va conduce FRF pentru următorul mandat, vor avea o întâlnire de urgenţă, în această seară, la hotelul RIN, deţinut de finanţatorul FC Dinamo, Ionuţ Negoiţă. Cu doar doi contracandidaţi principali, rămaşi în cursă, Vasile Avram, fost preşedinte CCA, care ar putea primi şi el o condamnare într-un alt dosar, peste două săptămâni şi Răzvan Burleanu, preşedintele FR de Minifotbal, care nu benficiază de un sprijin larg din partea oamenilor din fotbal, alegerile FRF ar putea fi amânate. Ceilalţi candidaţi înscrişi în cursa pentru alegerile FRF sunt: Gheorghe Chivorchian, fost şef de club şi membru în structurile FRF, Marcel Puşcaş, fost fotbalist la Steaua, care a mai activat ca antrenor şi impresar, Sorin Răducan, fost jucător al lui Dinamo.

Condamnarea definitivă îl privează pe Gică Popescu şi de libertate şi de scaunul de preşedinte al FRF, pe care îl ratează din nou după ce în 2010 s-a retras din cursă, iar în 2005 a fost învins de Mircea Sandu. Potrivit Statutului Federaţiei de Fotbal Române candidatura lui Popescu nu mai este eligibilă.

“Persoanele propuse pentru a candida la funcţia de preşedinte al FRF trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii”, printre care şi cea stipulată la litera c – “nu au suferit condamnări penale privative de libertate”, se arată în articolul 37, alineatul 3 din Statutul FRF.

Mai multe combinaţii pentru viitorul Federaţiei

Secretarul general al FRF, Adalbert Kassai nu a putut fi contactat, oamenii din subordinea sa declarând că este într-o şedinţă (aparent permanentă), care nu se terminase nici la ora închiderii ediţiei României libere. Potrivit surselor din teritoriu o variantă este aceea că de fapt Adalbert Kassai şi şeful FRF, Mircea Sandu, îi contactează pe membrii federaţiei, din ţară, pentru a nu participa la Adunarea Generală.

Preşedintele FRF trebuia ar trebui să fie ales pe 5 martie, în cadrul Adunării Generale de la Casa Fotbalului, începând cu ora 10.00. Totuşi cu alegerile amânate pentru o nouă dată, în cursa pentru FRF ar putea intra un nou prezidenţiabil, cel mai vehiculat nume fiind Anghel Iordănescu, directorul tehnic al FRF. În cazul în care îşi depune cadidatura el beneficiază de un sprijin foarte mare, devenind astfel principalul candidat, în locul lui Popescu.

O altă variantă, în cazul în care fiind prea târziu pentru o amânare a alegerilor se decide organizarea lor aşa cum era stabilit iniţial, la data de 5 martie, ar fi sprijinirea lui Chivorchian, el având experienţă în lucrul la nivel înalt în cadrul structurilor FRF. Însă el nu ar putea beneficia de un sprijin popular la fel ca Popescu.

Gică Popescu, principalul contracandidat la şefia FRF, a primit, marţi, la ultimul teremen în Dosarul Transferurilor, o condamnare definitivă la trei ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare. Decizia este una surprinzătoare în contextul în care “prezidenţiabilul” primise anterior, tot la Curtea de Apel Bucureşti, trei ani de închisoare cu suspendare. Cum verdictul în cazul său a depăşit trei ani de închisoare condamnarea nu mai putea fi una cu suspendare, potrivit legislaţiei în vigoare.

Popescu se declara încrezător înainte de procesul său, el considerându-se nevinovat. “Am muncit o viaţă întreagă şi m-am ţinut departe de astfel de lucruri pentru a fi un exemplu”. El a pledat vinovat iniţial în speranţă că va scapă în acest dosar. Încă din 2006 a returnat statului suma de 400.000 dolari pe care o datora în urma transferului la Galatasaray a jucătorului Florin Bratu. Transferul fostului rapidest în Turcia s-a realizat pentru o sumă totală de 2,75 milioane dolari, însă oficial au fost declaraţi doar 630.000 dolari. Alături de Popescu, în acest transfer, au mai fost implicaţi Ioan Becali şi George Copos.

În condiţiile actuale nu este exclus ca viitorul preşedinte al FRF să fie ales pentru termen scurt, putând avea loc în viitor chiar şi alegeri anticipate. În plus Gică Popescu, o dată ce va termina cu închisoarea, s-ar putea lansa într-o nouă luptă electorală, în acest caz viitorul preşedinte FRF putând fi înlocuit după numai un mandat.

Cele mai citite

ANAF intensifică acțiunile de verificare a persoanelor fizice cu averi mari

Agenția Națională de Administrare Financiară (ANAF) a accelerat puternic, anul trecut, verificările persoanelor fizice cu averi mari, potrivit Profit.ro. Numărul de controale finalizate, numărul de decizii...

Au început săpăturile pentru construirea Maternității Sf. Ioan, singura astfel de unitate medicală ridicată de la zero în București în ultimii 35 de ani

Sectorul 4 al Municipiului București continuă să investească masiv în infrastructura medicală a Capitalei, folosind fonduri europene nerambursabile. După ce în ultimele trei luni au...

Ana Bogdan, în turul al treilea la Roland Garros, după ce a eliminat-o pe finalista din 2021

Tenismena română Ana Bogdan s-au calificat în runda a treia a turneului de Grand Slam de la Roland Garros, după ce a învins-o în...
Ultima oră
Pe aceeași temă