11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialLitoralul românesc – profit fără nici o remușcare

Litoralul românesc – profit fără nici o remușcare

Cu numai o lună și jumătate de sezon adevărat, administratorii de afaceri de pe litoral fac tot ce pot pentru a avea profit la finalul verii. De multe ori însă apelează nu numai la metode neortodoxe, ci la unele periculoase de-a dreptul. În categoria acesta se numără mâncare expirată, servită pe la diverse terase sau restaurante.

La începutul săptămânii, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, coordonaţi de către preşedintele ANPC, Marius Dunca, au făcut un control în staţiunile 2 Mai şi Vama Veche. Echipele de control au găsit multe produse expirate, produse fără elemente de identificare, mizerie şi muşte în bucătării. Preşedintele ANPC a declarat că din aceste motive cele trei unităţi au fost închise temporar până la remedierea deficienţelor, fiecare dintre acestea urmând să primească o sancţiune de până în 50.000 de lei, în funcţie de neregulile constatate. Mai mult, într-o patiserie din centrul municipiului Constanța au fost găsite multe produse fără identificare, ingrediente expirate din 2013, produse ţinute în condiţii improprii, dar şi viermi într-o pizza. ”Este o bătaie de joc”, a declarat preşedintele ANPC. El a precizat că patiseria a fost închisă până la remedierea deficienţelor şi a primit o amendă de 10.000 de lei. Alte două terase, una din Mamaia şi cealaltă din Costineşti, au fost închise temporar de către ANPC zilele trecute în urma mai multor nereguli constatate.

Antifrauda tace și face

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) este una dintre cele mai secretomane instituții ale statului. Comunicarea mass-media cu DGAF este extrem de greoaie. Cu toate acestea, inspectorii se laudă cu amenzi de două milioane de lei date pe litoral în iulie şi august, cu confiscarea de numerar şi bunuri de aproape 200.000 de lei. Potrivit unui comunicat al instituţiei, au fost verificate 264 de persoane, fiind constatate 530 de abateri. De asemenea, inspectorii au dispus suspendarea activităţii comerciale pentru 39 de firme, deoarece au constatat că încălcau obligaţia legală de utilizare a casei de marcat sau de emitere a bonului fiscal. Într-unul din cluburile de noapte verificate, inspectorii au descoperit peste 300 de litri de băuturi alcoolice – şampanie, whisky, vodka etc, în valoare totală de 105.272,52 lei, fără acte legale de provenienţă, pe care au confiscat-o.

Munca la negru, o obişnuinţă

Nereguli au fost descoperite şi de ITM Constanţa. Inspectorii de aici au controlat luna trecută 684 de angajatori, din care 498 desfăşoară diverse activităţi pe litoral. În total, s-au aplicat 83 de sancţiuni, din care 73 amenzi contravenţionale în valoare de peste un milion de lei şi zece avertismente. De asemenea, au fost dispuse 489 măsuri cu termen de remediere a deficienţelor constatate. Pentru munca nedeclarată au fost sancţionaţi 44 de angajatori, la care s-au depistat 226 de persoane lucrând la negru. Pentru trei dintre patroni, în cazul cărora au fost depistate 69 de persoane cu munca nedeclarată, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa. Deficienţele depistate pentru care au fost dispuse sancţiuni şi măsuri fac referire la încălcarea prevederilor privind repausul săptămânal; nerespectarea prevederilor privind evidenţa orelor de lucru prestate de salariaţi; transmiterea contractelor individuale de muncă sau munca suplimentară. Şi în domeniul sănătate şi securitate în muncă au fost aplicate 28 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 119.000 lei, pentru organizarea necorespunzătoare a activităţii de prevenire şi protecţie; neefectuarea controlului medical periodic; instruirea necorespunzătoare a persoanelor desemnate să aplice măsurile de prim ajutor. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă