Chişinăul aşteaptă, la începutul anului viitor, vizita unor înalţi demnitari ai Moscovei. „Nu vor exista subiecte tabu“, anunţă deja diplomaţia Republicii Moldova. Asta înseamnă că nu va fi ocolită nici delicata problemă a Transnistriei, zonă în care, de peste 20 de ani încoace, limba română e călcată în picioare.
Doi înalţi demnitari ai Federaţiei Ruse se vor afla, la începutul anului viitor, la Chişinău, anunţă de pe acum presa din Republica Moldova. Primul va fi vicepremierul rus pe probleme de externe, Grigori Karasin, iar al doilea însuşi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov (foto). Referitor la aceste două vizite, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a spus că în discuţiile bilaterale nu vor exista „subiecte tabu” şi că „Rusia înţelege şi respectă alegerea suverană a Republicii Moldova în favoarea integrării europene”.
Judecat pentru vina de a fi român
Dacă tot nu vor exista subiecte care să fie ocolite de cele două părţi, atunci cu siguranţă că vizitele celor doi înalţi demnitari ruşi se vor referi şi la problema foarte delicată a şcolilor româneşti din Transnistria. Ultimele evoluţii din zona separatistă arată o intensificare a prigoanei împotriva limbii române. Cel mai bun exemplu este legat de profesorul Ion Iovcev, director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, acuzat de separatişti de „nesupunere” faţă de aşa-zisa republică a Transnistriei. Profesorul a fost citat să se prezinte, chiar în prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie, la judecătoria din Tiraspol. Nu se ştie ce s-ar fi întâmplat acolo, cum ar fi fost judecat un om doar pentru vina că e român. Cert e că profesorul Iovcev nu s-a prezentat în acea zi la judecătorie.
Ceea ce s-a întâmplat pe 25 decembrie nu a fost decât continuarea „vizitei” pe care miliţienii nistreni au făcut-o Liceului „Lucian Blaga”, la începutul acestei luni. Atunci, au intrat cu forţa în clădire, bruscând câţiva profesori şi dând năvală în biroul directorului. Regimul separatist reproşează acestui liceu că nu dispune de cantină şi sală de sport, motiv pentru care şcoala ar putea fi desfiinţată. Liceul a primit termen până pe 15 martie 2014 să-şi „remedieze” problemele. Dacă nu, oare ce se va întâmpla?!…
Tiraspolul a declarat din nou război limbii române
Răspunsul la întrebarea asta a fost dat repede, cu ocazia conferinţei de presă din 26 decembrie pe care a susţinut-o, la Tiraspol, preşedintele aşa-zisului stat Transnistria, Evgheni Şevciuc. Acesta a spus că se apropie momentul în care ultimele opt şcoli româneşti din stânga Nistrului îşi vor înceta activitatea. Ce doreşte regimul separatist e ca şcolile româneşti să se „înregistreze” sub autoritatea Tiraspolului. Că ar trebui să plătească impozit către autorităţile inexistentului stat, e una. Dar, mai mult decât atât, se urmăreşte ca şcolile cu pricina să treacă la programa transnistreană, adică elevii să studieze în limba moldovenească, cu grafie chirilică. Exact ca pe timpul URSS-ului. Ultimele opt şcoli româneşti din Transnistria se află sub autoritatea Ministerului Educaţiei din Republica Moldova. Chişinăul asigură manuale în limba română pentru elevi, materiale didactice, dar şi salariile profesorilor.
Rusia, condamnată la CEDO
Cu siguranţă că vizita demnitarilor ruşi la Chişinău, anul viitor, va fi şi prilejul de a se pune pe tapet faptul că Federaţia Rusă a fost condamnată la CEDO, pe 19 octombrie 2012. Rusia se face vinovată tocmai pentru că românilor din Transnistria nu li se respectă dreptul de-a învăţa în propriile şcoli în limba română. Rusia a fost dată în judecată de profesorii de la şcolile româneşti din stânga Nistrului. Procesul a durat opt ani. Cea care a iniţiat acţiunea judecătorească este Eleonora Cercavschi, director al Liceului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, totodată preşedinte al Asociaţiei „Lumina” a Pedagogilor Transnistreni din Republica Moldova. Trebuie reamintit faptul că raioanele din stânga Nistrului, cunoscute ca Transnistria, sunt „păzite” de trupe ruseşti, încă din 1992, de la sângerosul război de pe Nistru. Sentinţa pe care a dat-o CEDO arată oficial un fapt cunoscut de toată lumea, anume că Rusia controlează regimul separatist de la Tiraspol. Se spune astfel clar cine este, cu adevărat, în spatele deciziei ca şcolile româneşti din stânga Nistrului să fie distruse, de atâta amar de vreme.
Românii majoritari în Transnistria
Sentinţa pe care a dat-o CEDO în 2012 ar fi trebuit să aibă ca efect reînfiinţarea şcolilor româneşti în Transnistria. O regiune în care trăiesc, în total, vreo 400.000 de oameni, cei mai mulţi fiind români. Sigur că datele oficiale spun cu totul altceva. Dar rapoartele din teren indică faptul că în majoritatea localităţilor, mai ales cele rurale, românii deţin ponderea. Nimic bun pentru români nu s-a întâmplat însă din 2012 încoace. Nu numai că zecile de şcoli româneşti desfiinţate, din 1992 până azi, nu s-au redeschis. Ba mai mult, iată, acum, regimul de la Tiraspol ameninţă că vrea să închidă şi ultimele opt bastioane ale limbii române din stânga Nistrului. Aşteptăm rezultatul discuţiilor de anul viitor între Republica Moldova şi Rusia. Dacă va fi un rezultat. Sau va continua acelaşi dialog al surzilor, ca şi până acum…