16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialLiderii zonei euro: Fondul de urgenţă, de 440 mld.euro, trebuie să crească...

Liderii zonei euro: Fondul de urgenţă, de 440 mld.euro, trebuie să crească de “de mai multe ori”

Liderii zonei euro vor să crească “de mai multe ori” capacitatea financiară, acum de 440 miliarde euro, a Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, însă detaliile privind această suplimentară vor fi convenite de miniştrii de Finanţe în noiembrie, potrivit proiectului de comunicat al reuniunii, potrivit Mediafax.

Reuters transmite că sunt discutate două opţiuni pentru a creşte capacitatea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară.

Una dintre aceastea vizează emiterea de garanţii pentru risc, în timp ce a doua variantă prevede înfiinţarea unui vehicul investiţional special. Ambele opţiuni ar putea fi puse în practică simultan.

Aproape 200 miliarde de euro din resursele fondului au fost cheltuite deja pentru sprijinirea Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Miniştrii de Finanţe din zona euro, reuniţi în Eurogroup, vor trebui să finalizeze termenii şi condiţiile referitoare la modul în care va funcţiona Facilitatea pentru Stabilitate Financiară în contextual creşterii capactăţii financiare, se arată în proiectul de comunicat.

În plus, resursele fondului de urgenţă ar putea fi majorate suplimentar, posibil printr-o cooperare cu Fondul Monetar Internaţional.

Proiectul de comunicat al şefilor de stat şi de guvern din zona euro cere Spaniei să facă mai mult pentru a controla bugetul, însă laudă guvernul de la Madrid pentru eforturile de până acum. Un paragraf referitor la Italia, aflată sub presiune pentru reforme privind sistemul pensiilor, a fost lăsat gol, însă ar putea fi completat ulterior.

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...
Ultima oră
Pe aceeași temă