21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialLiceeni învațâ să gândească ”fresh” de la poliție

Liceeni învațâ să gândească ”fresh” de la poliție

Lecţii practice de psihoestetică şi educaţie posturală, sunt doat câteva dintre metodele aplicate de poliție pentru pregătirea antivictimală a tinerilor. Vineri, Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti” din Sectorul 5, a găzduit atelierul organizat de Poliţia Capitalei – Serviciul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, sub egida „Gândire Fresh”, prin care elevilor le-au fost oferite informații cu caracter preventiv, atât cu privire la protecţia personală cât şi a bunurilor şi valorilor ce le deţin.

Ce înseamnă „GÂNDIRE FRESH”

Oricine ştie că cel mai periculos mod prin care poţi să-i atragi atenţia unui tânăr asupra unui comportament indezirabil este să-ţi începi pledoaria cu cuvântul „NU”; nu faci altceva decât să-i atragi atenţia suplimentar, într-un mod nedorit asupra interdicţiei iar, din acel moment, fii sigur că va căuta cel dintâi moment în care va putea experimenta ceea ce tu nu i-ai permis.

În plus, niciodată nu poţi porni de la ideea că tânărul cu care discuţi a fost educat într-un mod pozitiv (de către familie, şcoală, societate, sau de către toate acestea), că a învăţat responsabilitatea, că este dotat cu un pronunţat spirit civic, într-un cuvânt că vrea şi că este capabil să înţeleagă motivele pentru care îi faci acea recomandare.

Acolo unde apar probleme de comportament, există cu siguranţă un deficit de dezvoltare: ori tânărul a rămas de timpuriu fără sprijinul familiei, ori a crescut la şcoala străzii, cu un anturaj necontrolat de nimeni, ori mediul în care şi-a desfăşurat activitatea zilnică nu i-a deschis orizontul pentru a şti că există şi altceva în afară de violenţă, palme, pumni, cuţite… Salvarea acestuia porneşte de la reeducarea sa corespunzătoare, iar aceasta nu se face cu „NU” şi nici cu violenţa.

Ce învață elevii din întâlnirile cu polițiștii

Proiectul „Gândire fresh”, iniţiat de Poliţia Capitalei în 2011, a pus pe primul loc distracţia (constructivă). Pe site-ul cu acelaşi nume sunt postate zilnic cele mai noi activităţi de timp liber (sport, filme, teatre) şi, adeseori, teatrele din  Bucureşti au fost cele care au oferit liceenilor cu risc (victimogen sau criminogen) bilete gratuite la spectacolele lor. Mai mult, actori cu renume au pătruns în licee cu sprijinul cadrelor didactice, realizând ore de lectură la care au participat mulţi adolescenţi, unii cărora nimeni nu le citise vreodată vreo poveste.

Adolescenţii au fost apoi îndrumaţi spre activităţi de timp liber, potrivit hobby-urilor lor. Cel mai important lucru este acela că au fost încurajaţi, că li s-a transmis sentimentul că şi ei contează, că este important ce gândesc, că sunt oameni care nu rămân indiferenţi la nevoile lor. Liceenii au participat la diferite cursuri gratuite, în liceele lor sau la Şcoala de vară organizată în ultimii trei ani la Poliţia Capitalei: fotografie (pentru a învăţa să observe lumea din jur şi a fi atenţi la nevoile celorlalţi), psihoestetică (pentru a învăţa să se îmbrace şi să se machieze astfel încât să nu devină victime pe stradă), educaţie posturală (pentru că umerii căzuţi arată vulnerabilitate), rugby tag (jocul care „face din golani gentlemani”), muzică (pentru a învăţa că lucrurile spuse în şoaptă se aud mai uşor), teatru (pentru a învăţa să-şi exprime emoţiile), nu am uitat ca în pauzele acestor activităţi să le transmitem informaţii minimale de legislaţie sau sfaturi cu caracter preventiv.

Astăzi, primii absolvenţi ai proiectului „Gandire fresh” sunt adulţi în toată puterea cuvântului: sunt antrenori de rugby, studenţi, lucrează în comerţ sau cosmetică, au şcoli de fotografie unde învaţă alţi tineri ceea ce au învăţat ei.

„Gândire fresh” a depăşit stadiul de proiect-pilot şi poate fi o alternativă viabilă la scoaterea unor tineri din zona gri a delincvenţei.

Cele mai citite

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă