15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialLeonard Orban: Orice cetatean european trebuie sa cunoasca doua limbi straine

Leonard Orban: Orice cetatean european trebuie sa cunoasca doua limbi straine

Conferinta privind afacerile, multilingvismul si abilitatile interculturale, organizata la Bruxelles, reprezinta prima etapa a unei dezbateri mai largi la nivel european privind diversitatea lingvistica in contextul globalizarii economice, a declarat vineri comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, citat de Rompres.

 

Intr-o intalnire cu ziaristii organizata la finalul conferintei, Orban s-a declarat multumit de rezultatele reuniunii gazduite de Centrul de conferinte "Albert Borchet" din capitala belgiana.

 

“Sunt bucuros ca initiativa noastra a fost un succes. Discutiile au fost extrem de interesante, iar participantii au venit cu idei si propuneri pe care le voi include in strategia UE privind multilingvismul, ce va fi prezentata in septembrie anul viitor”, a spus oficialul european.

 

Una dintre concluziile discutiilor purtate in cele trei sectiuni ale conferintei a fost aceea ca o “lingua franca” nu mai este suficienta in societatea contemporana. In conditiile actuale, in care de exemplu sute de milioane de persoane din America Latina, Africa si Asia vorbesc limbi europene, diversitatea lingvistica si mediul de afaceri se conditioneaza reciproc intr-o masura din ce in ce mai mare.

 

Abilitatile interculturale in general si cele lingvistice in special tind sa devina factori de productie independenti si determinanti pentru orice activitate comerciala.

 

Un alt exemplu al importantei multlingvismului relevat in cadrul conferintei a fost acela al imigrantilor care cunosc limba tarii de destinatie. Astfel, cei care vorbesc limba respectiva au mai multe sanse de a-si gasi o slujba si, in general, de a se integra in tara in care au ajuns.

 

Toate concluziile conferintei vor constitui o baza de discutii pentru prima reuniune a Forumului Economic din 19 noiembrie anul acesta. Uniunea Europeana si-a stabilit ca unul dintre obiectivele sale in domeniul multilingvismului cunoasterea a cel putin doua limbi straine de catre orice cetatean european.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă