33.9 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialLemnul - durabil si ieftin

Lemnul – durabil si ieftin

Exista numeroase tipuri de materiale din care pot fi facute case. Caramida, BCA-ul sunt unele dintre acestea, insa pentru un trai ecologic primeaza locuintele din lemn.  Casele construite pe structura de lemn sau cele din busteni sunt rezistente, frumoase si, nu in ultimul rand, ecologice. Nu sunt o inventie a secolului al XXI-lea, din contra, si-au dovedit trainicia de-a lungul anilor, deoarece in anumite zone din tara se construiesc de peste o suta de ani. Suceava este una din zonele cu traditie in constructia caselor pe structura de lemn. O explicatie ar fi faptul ca acolo exista materie prima din plin. Casele construite pe structura de lemn, ca aspect exterior, dar si ca finisaje interioare, nu se deosebesc cu nimic de casele traditionale din caramida. In schimb, lemnul iese in evidenta in momentul in care se opteaza pentru o casa din busteni.
Indiferent daca este vorba de o casa pe structura de lemn sau de una din busteni, trebuie mentionat ca materia prima poseda numeroase calitati. Lemnul este inerent regenerabil, se recicleaza usor, casele fabricate din/sau pe structura de lemn consuma putina energie pentru incalzire. Astfel, se reduce considerabil emisia de C02 in atmosfera. Costurile pentru ridicarea unei astfel de case sunt mult mai mici decat in cazul celor din materiale clasice.

Specialistii sustin ca numarul celor care au inceput sa isi ridice case care au la baza lemnul a crescut in ultima perioada. Pe de alta parte, exista temeri legate de rezistenta acestor constructii in timp si la diferite intemperii. Constructorii specializati in ridicarea caselor pe structura de lemn spun ca prinderea elementelor se face cu ajutorul unor cuie speciale, iar imbinarile spatiale se dubleaza cu piese metalice, aceste locuinte avand o rezistenta la cutremure de pana la 8 grade pe scara Richter.
Casele din busteni sunt rezistente. In ceea ce priveste comportamentul la foc, cei care construiesc acest tip de locuinte sustin ca atata timp cat lemnul este tratat corespunzator, nu se vor aprinde mai repede decat unele din caramida sau BCA.
Exista, insa, si cateva mici dezavantaje. De exemplu, o casa din lemn este zgomotoasa, deoarece lemnul respira si, uneori, trosneste. Dar, acest lucru indica faptul ca o astfel de locuinta este ecologica, deoarece aerul din interior este mult mai pur, noxele fiind absorbite. Fie ca este vorba de o casa din busteni sau de una pe structura de lemn, constructia trebuie izolata. In primul caz se opteaza pentru vata minerala care se pune intre suprafetele de imbinare ale bustenilor.
In cazul locuintelor pe structura usoara, se poate opta atat pentru vata minerala, cat si pentru polistiren sau gips-carton. Lemnul pastreaza bine caldura in anotimpul rece, iar casa se dovedeste extrem de racoroasa vara.
Aceste proprietati ajuta la economisirea electricitatii si a combustibilului, deoarece nu mai este necesara montarea si utilizarea aerului conditionat, iar centrala electrica este utilizata minimum posibil.

Lemn la interior, pereti obisnuiti la exterior
Casa este pe structura de lemn, dar aspectul nu tradeaza acest lucru, la exterior fiind la fel ca orice alta locuinta. Casa a fost facuta dupa un proiect adus din Statele Unite ale Americii si adaptat terenului existent. Pentru a evita pericolul eventualelor infiltratii, s-a optat pentru un demisol din beton. Peretii au fost indreptati cu ajutorul polistirenului si au fost tencuiti chiar peste planseele de lemn. Partea de demisol a fost placata cu piatra; in acest fel, in compozitia locuintei, existand doar elemente naturale.

Lemn si piatra pentru o singura casa
La aceasta constructie s-a mizat pe doua materiale principale: lemnul si piatra. Parterul casei a fost realizat din caramida, iar peretii au fost izolati cu polistiren. Mansarda, in schimb, a fost facuta din lemn. Este o casa de munte, iar numeroasele terase si balcoane sunt, de asemenea, facute din lemn, element traditional acestor tipuri de constructie. Lemnul permite deschideri largi, putand fi create orice fel de spatii. Unei constructii din lemn, fie ca este la vedere sau nu, i se preteaza zone vitrate, deoarece lemnul pastreaza foarte bine caldura.

Casele de munte, lemnul la el acasa
Locuinta, situata la poalele muntilor, a fost construita pe structura usoara, din lemn. Structura de rezistenta a casei este din lemn si stalpi din fier dupa care s-a turnat un strat de vata minerala si inca 8 cm de polistiren expandat. Peretii exteriori sunt placati cu piatra naturala, iar cei interiori sunt din gips-carton. Piatra a fost adusa din Croatia, fiind utilizata si la placarea curtii. Acoperisul este din tigla si a fost izolat; este in doua ape, specific zonei de munte.

Lemnul, ideal pentru orice tip de casa
Indiferent daca locuinta este pe structura de lemn sau din busteni, materialul trebuie tratat foarte bine inainte de construire. Lemnul trebuie ignifugat si insecto-fungicizat. Casa lasa sa se vada lemnul atat la exterior, cat si la interior. In cazul in care peretii au fost placati cu gips-carton, lemnul este vizibil doar la grinzi. Interiorul poate fi decorat in stil rustic sau intr-un stil clasic, elegant, deoarece lemnul se preteaza oricarei amenajari. 

 

Intreaba un specialist
Iulian Banilievici, Manager SC Mobar SA, 0744 52 88 29, case@mobar.ro

Care sunt avantajele unei case din lemn?
Acest sistem constructiv are mai multe avantaje, dar le enumar pe cele mai importante: constructie usoara, adaptabila la terenuri instabile, accidentate sau in panta; asamblare rapida, reducand durata si costurile de santier; microclimat sanatos, lemnul fiind un material natural si regenerabil; rezistenta deosebita la seism; flexibilitate arhitectonica; durabilitate comparabila cu cea a caselor din caramida, adaptabile la principiile moderne ale dezvoltarii durabile; case ecologice care au un consum energetic redus.

Care sunt dezavantajele?
Specialistii in domeniu recomanda ca aceste constructii sa fie executate numai de catre firme cu experienta in sistem. Sfatul nostru este ca doritorii sa solicite sa vada case facute de constructorul pe care il agreeaza. In caz contrar, vor avea numeroase probleme, vor constata defectiuni. Acest tip de case nu se poate ridica in regie proprie.

Aceste locuinte sunt rezistente? Cum se comporta la foc?
Durata de viata a unei case din lemn este aceeasi cu a unei case din caramida. Practic nu exista o limita de durabilitate. De multe ori vedem la TV incendii devastatoare carora le cad prada constructii facute partial sau integral din lemn. Trebuie mentionat ca acele case nu au fost tratate ignifug.

Din ce sunt facuti peretii pentru ca la exterior sa arate ca niste case obisnuite?
Peretii exteriori sunt din lemn, placati cu OSB3 de 12 mm, peste care se poate monta orice sistem de fatada (pe polistiren sau din lambriu).

Cele mai citite

Condamnare pentru falsificare de documente

Primarul Valeriu Bîtu din Calvini, aflat sub umbrela politică a PSD, continuă să fie în centrul unor acuzații grave de corupție și escrocherii...

Animale politice în călduri electorale

Această campanie electorală pare a fi marcată de simbolistica echitației. Candidații încalecă trotinete, biciclete, motorete, motociclete, cai de rasă. Însă adevăratul vehicul încălecat este de...

Asociația Prosumatorilor va participa la elaborarea legislației pentru dezvoltarea Comunităților de Energie din România

Asociația Prosumatorilor si a Comunităților de Energie (A.P.C.E.) va participa la elaborarea legislației privind dezvoltarea Comunităților de Energie din România. A.P.C.E. anunță că, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă