15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialLegumicultorilor le-a ajuns cuţitul la os

Legumicultorilor le-a ajuns cuţitul la os

 Lipsa de susţinere din partea autorităţilor statului pentru protejarea producţiei interne, politica fiscală care îi sărăceşte de la un an la altul, dar şi sistarea plăţilor pe Măsura 1.4.1, destinată dezvoltării fermelor de semi-subzistenţă în domeniile culturilor vegetale, i-a adus la disperare pe legumicultorii din comuna gălăţeană Matca.

Peste 300 de legumicultori s-au adunat în centrul localităţii pentru a protesta împotriva acestor piedici cu care se confruntă în activitatea lor, scandând „Vrem programe speciale pentru pieţele locale!”, „Nu ne întârziaţi la plăţi, că o să vă spunem hoţi!” şi „Funcţionari din instituţii, vă plătim, gândiţi soluţii!”. Potrivit lui Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de Producători Legume-Fructe Matca, legumicultorii cer reluarea programului pe măsura 1.4.1, stoparea de către autorităţile statului a importurilor de legume în perioada în care producţia legumicolă autohtonă este la capacitate maximă şi eradicarea intermediarilor din pieţe.

Legumicultorii mai cer să fie trataţi aşa cum sunt trataţi legumicultorii din alte state europene, prin acordarea unor ajutoare financiare cum ar fi acordarea de subvenţii pentru încălzirea serelor, pentru motorină şi pentru folia necesară serelor. Croitoru a declarat că dacă statul nu va da curs solicitărilor legumicultorilor, este hotărât să continue protestele şi la Bruxelles.

Loviţi şi de vitregiile naturii

Reamintim că legumicultorii din Matca au început şi anul trecut într-o situaţie disperată. Căderile masive de zăpadă din februarie 2012 au strivit peste 280 de hectare de solarii, adică aproape 35% din suprafaţa cultivată cu legume de mătcaşi. Căpriorii solariilor au cedat sub greutatea zăpezii, foliile s-au rupt şi răsadurile au  fost făcute una cu pământul. În întreg restul ţării fuseseră afectate 30 ha de sere şi solarii. La Matca, pagubele erau de 9 ori mai mari şi erau greu de evaluat. Stâlpii şi căpriorii pentru 1 ha de solarii costă 120 de milioane, preţul foliei e de 4 euro/kg, iar un pumn de seminţe costă 100 de euro. Mircea Toader, deputat în colegiul în care se află şi Matca, l-a convins pe ministrul Agriculturii de la vremea aceea, Stelian Fuia, să vină să vadă situaţia, pentru a stabili împreună măsurile prin care pot fi despăgubiţi legumicultorii. Pe 23 februarie au fost constatate pagubele, iar pe 4 aprilie guvernul a aprobat decizia de acordare a despăgubirilor. Au primit despăgubiri 927 de legumicultori gălăţeni, 475 din Matca, iar restul din Cudalbi, Ghidigeni, Corod, Drăgăneşti, Barcea, Umbrăreşti, Fârţăneşti şi Iveşti.

Un proiect-fantomă

În urmă cu zece ani, legumicultorilor din Matca li se promitea un proiect ambiţios, construirea unui “Parc Agro-Industrial”, cu depozite frigorifice, care să le fie util la desfacerea producţiei. Proiectul în valoare totală de 5 milioane de euro a fost demarat în 2003. Principalul finanţator era Ministerul Dezvoltării. “Parcul Agro-Industrial” avea o suprafaţă de 15 ha, pe care urmau să fie construite staţii de sortare a legumelor, echipamente de ambalare în ţiplă şi antrepozite frigorifice, pentru stocarea mărfii înainte de livrare. 

Au fost cheltuite 80.000 de euro pentru studiul de impact şi studiul de fezabilitate, alte 50.000 euro pentru gardul celor 15 ha şi platforma betonată. Primăria din Matca şi Consiliul Judeţean Galaţi au alocat alte zeci de mii de euro pentru drumul croit prin câmp şi reţeaua de energie electrică. În total, s-au cheltuit câteva ­sute de mii de euro. Nu s-au mai construit nici antrepozite frigorifice, nici spaţii de sortare şi ambalare. “Parcul Agro-Industrial” Matca este un maidan betonat, unde legumicultorii de la Matca îşi vând legumele vara, încercând să le apere de arşiţă. 

 

Cele mai citite

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...
Ultima oră
Pe aceeași temă