21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialLazea: Un imprumut FMI va proteja rezerva valutara si va incuraja investitorii

Lazea: Un imprumut FMI va proteja rezerva valutara si va incuraja investitorii

Un eventual imprumut de la Fondul Monetar International (FMI) va avea rolul de a proteja rezerva valutara a Romaniei si de a trimite un semnal clar de incurajare pentru investitorii straini, a declarat, miercuri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, citat de Mediafax.

Lazea a mai spus ca un eventual imprumut de la fond ar fi necesar si pentru o potentiala scadere a rezervelor valutare, cand reducerea ratei rezervei minime obligatorii va fi posibila, in conditiile intaririi politicii fiscale.

"Este vorba de o abordare proactiva. Nu intram in discutii cu aceste institutii (Comisia Europeana, FMI – n.r.) pentru ca avem o problema, ci pentru a o preveni", a spus Lazea, la un seminar organizat de Finmedia.

Economistul BNR a precizat ca principala problema de finantare este in sectorul privat, iar un eventual imprumut de la FMI ar fi acordat pentru acoperirea deficitului extern si, "in niciun caz" pentru deficitul bugetar.

Pe de alta parte, Lazea a mentionat ca Romania va accesa un pachet de imprumut de la mai multe institutii internationale, care includ FMI, BERD, Banca Mondiala si Comisia Europeana, care va fi probabil pe o perioada de doi ani.

El a mai aratat ca inca nu s-a luat o decizie daca banii de la Comisia Europeana vor trebui utilizati pentru proiecte de investitii sau numai pentru balanta externa.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă