13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialLaicitatea statului, garanţie a libertăţii de conştiinţă

Laicitatea statului, garanţie a libertăţii de conştiinţă

În contextul dezbaterilor publice privind revizuirea Constituţiei, un grup de ONG-uri a publicat o scrisoare deschisă adresată membrilor Parlamentului prin care îşi reafirmă susţinerea pentru laicitatea statului.

 

Organizaţiile semnatare fac un apel către toate forţele politice implicate în procesul revizuirii Constituţiei să susţină ideea unei Românii laice prin:

●               declararea formală a României drept stat laic

●               respectarea recomandărilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în privinţa studierii neconfesionale a religiei în şcolile publice

 

De câteva săptămâni reprezentanţii BOR au început să tatoneze terenul, încercând să obţină prevederi avantajoase pentru ei în Constituţie. Mitropolia Moldovei solicită predarea obligatorie a religiei în şcoli; cea a Ardealului propune declararea Bisericii Ortodoxe drept ‘biserică naţională’. Mai nou, înalţii prelaţi îşi doresc să aibă şi reprezentanţi permanenţi în Parlament, ‘senatori de drept’, pentru ca ‘problemele bisericii’ să poată fi ‘apărate şi susţinute direct, fără complicaţii’ dupa cum afirmă Mitropolitul Streza.

Care să fie aceste ‘probleme ale bisericii’? Obţinerea a încă 50 de milioane de euro de la stat pentru Catedrală, aşa cum a cerut ieri purtătorul de cuvânt al Patriarhiei?” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.

Doar un stat laic poate garanta libertatea de conştiinţă a tuturor cetăţenilor, fie ei credincioşi sau atei, creştini, musulmani sau de altă confesiune. Doar un stat neutru din punct de vedere religios poate asigura un tratament egal pentru toate cultele. Introducerea în Constituţie a unor prevederi de tipul celor solicitate de Mitropoliile Moldovei şi Ardealului ar afecta caracterul laic al statului şi ar introduce o discriminare între cetăţeni în funcţie de apartenenţa sau neapartenenţa acestora la un cult religios, în contradicţie flagrantă cu principiile de bază ale Constituţiei, cu hotărârile anterioare ale Curţii Constituţionale şi cu tratatele internaţionale la care România a aderat.

Semnatarii scrisorii sunt:

·       Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR)

·       Fundaţia Tineri pentru Tineri

·       Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă

·       Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe)

·       ActiveWatch Agenţia de Monitorizare a Presei

·       Fundaţia Soros

·       Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS)

·       Asociaţia Carusel

·       Asociaţia Start Focus

·       Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice (ECPI)

·       Asociaţia Miscarea Civică Miliţia Spirituală

·       Asociaţia Front

·       Agenţia de dezvoltare comunitară “Impreună”

·       Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics (CARMAE)

·       Centrul pentru Jurnalism Independent

·       Asociaţia Edusfera

·       Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS)

·       Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR)

·       Fundaţia Centrul Educaţia 2000+

·       Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC)

Să nu uităm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Alexandru Toma Pătraşcu

Vicepreşedinte ASUR

toma.patrascu@asur.ro

0788 39 25 39

www.asur.ro

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a fost fondată în 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, cunoaşterea ştiinţifică şi gândirea critică. ASUR este membră a International Humanist and Ethical Union (IHEU).

În 2010, am contribuit la marcarea în România a unor evenimente importante, precum Darwin Day (www.darwinday.ro), Ziua Internaţională a Astronomiei (www.ziua-astronomiei.ro), Space Week (www.prinunivers.ro) sau Ziua Mondială a Umanismului.

De asemenea, am lansat campania ”În plata Domnului” (in.plata-domnului.ro), prin care cerem taxarea cultelor şi diminuarea finanţării lor de la bugetul de stat.

În 2011, am participat la mişcarea internaţională 10:23 (www.1023.ro) şi am lansat campania de informare ”Stop îndoctrinării religioase în şcoli!”.

Pentru a marca Darwin Day 2011, am organizat o conferinţă în parteneriat cu Institutul Francez, pe tema ”Istoria îndelungată a biodiversităţii” şi am lansat portalul educaţional www.evolutionism101.ro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă