12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialLa Govora s-a căutat „aurul negru”. S-au găsit ape magice(III)

La Govora s-a căutat „aurul negru”. S-au găsit ape magice(III)

Lângă Băile Govora, la doar 6 kilometri, se află Mănăstirea Govora. Mănăstire de maici, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Mănăstirea Govora este amplasată la poalele dealului Coșul Mare, pe raza comunei Mihăiești din județul Vâlcea, la 18 km de Râmnicu Vâlcea, pe fosta moșie Hinta.

Numele mănăstirii vine de la slavonescul „gavariti” – a vorbi, a spune, sau – izvor, murmur de izvor.

Așezământul monahal de la Govora se numără printre cele mai vechi din țară, fiind ridicat parțial în secolul al XIV-lea și al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul.

Data la care s-a așezat crucea pentru sfințire a acestui frumos așezământ rămâne încă tăinuită. În 1440 a fost distrusă de boierul Albu cel Mare în perioada domniei lui Vlad Tepeș, ca după aceea, între anii 1492-1496, să fie refăcută de Vlad Călugărul și Radu cel Mare.

Între anii 1640-1645, domnitorul Matei Basarab face mănăstirii o reparație totală în vederea instalării tiparniței dăruite de mitropolitul Petru Movilă de la Kiev.

În timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, în perioada anilor 1710-1711, mănăstirea a fost restaurată și extinsă.

Prima carte de legi în limba română pentru Țara Românească a fost tipărită la Mănăstirea Govora

„ Domnitorul Radu cel Mare, în această pisanie care se află deasupra ușilor de la intrare ne spune: eu găsesc biserică și mănăstire lăsată în părăsire de moșii și strămoșii noștri și din bun gând al meu o dreg.

Deci, aici a fost lăcaș de închinare înainte de anul 1492. Mănăstirea Govora se numără printre primele așezăminte din Țara Românească, contemporană cu mănăstirea Prislop, Cozia, Vodița, Tismana.

În anul 1640, în timpul domniei lui Matei Basarab se tipărește vestita „Pravila de la Govora”. Aceasta a fost prima carte de legi tipărită în Țara Românească, în limba română. Cartea era foarte importantă pentru acele vremuri, fiind folosită în stat de către judecători, iar în biserică de către părinții duhovnici.”, ne destăinuie maica stareță Heruvima a mănăstirii Govora.

Ținutul Govorei nu înseamnă doar ape minerale, ci și resurse minerale precum sarea.
Salina Cocenești, de la Ocnele Mari, unde se află și locația destinată vizitării turistice, este deschisă din 1993.

„ Aparține de exploatarea Râmnicu Vâlcea, o sucursală a Societății Naționale a Sării, SALROM București.
SALROM este singura companie românească cu veche tradiție în exploatarea și prelucrarea sării care dispune nu doar de unul din cele mai mari zăcăminte de sare din Europa, vorbim de aproximativ 150 milioane de tone exploatabile, dar și de cea mai bună calitate a sării.

Sarea românească este cunoscută în întreaga lume datorită efectelor și purității ei. Pe plan mondial, România ocupă locul al 18-lea în ierarhia țărilor producătoare de sare, iar în Europa ocupă locul al 4-lea.

Inițial, în 2009, a fost deschis un punct turistic în aripa vestică a minei Cocenești. Acea bază turistică avea la vremea respectivă o suprafață de 20000 m2. Ulterior, în 2015, baza turistică a fost relocată și are o suprafață de 40000 m2.”, ne spune Anca Monea, șef serviciu turism al bazei.

Exploatarea sării la Ocnele Mari se petrece de mii de ani

„ Zăcământul de sare se prezintă sub forma unor alternanțe de sare albă și negricioasă care se datorează variațiilor sezoniere, a condițiilor climatice. Nuanțele de sare albă se datorează unui climat uscat, în timp ce nuanțele de sare gri-negricioasă se datorează unui climat bogat în precipitații.”, ne explică ghidul nostru, Anca.

„Exploatarea sării aici, la Ocnele Mari, datează din cele mai vechi timpuri, din vremea strămoșilor noștri daci. În timpul cuceririi romane sarea avea o importanță deosebită, era considerată aurul alb al țării. Era folosită ca monedă de schimb.

Și termenul salariu pe care-l folosim în prezent provine de la „sare”, soldații romani primind solda în sare.”, mai aflăm de la Anca Monea.

Zona Govorei oferă tratamente împotriva Covid-19


Sunt foarte mulți turiști care aleg salina Ocnele Mari pentru aerul de aici. Salinoterapia constă în plimbarea prin baza turistică și inhalarea particulelor de sare.

Sunt foarte mulți medici care recomandă turiștilor ce au fost infectați cu Sars-Cov-2 să vină în mediul salin pentru refacerea organismului.

De altfel, și specialiştii bazei de tratament de la Băile Govora au iniţiat un program complex prin care pacienţii care au avut infecţii COVID-19 şi au rămas cu dificultăţi de respiraţie, pot beneficia de asistenţă medicală terapeutică pentru recuperarea şi îmbunătăţirea capacităţii pulmonare. „La pacienţii post COVID modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respiraţie normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Şi, atunci, programul de recuperare pentru aceşti pacienţi va începe cu o reeducare respiratorie. Sunt incluse exerciţii de forţă, de anduranţă şi exerciţii de gimnastică respiratorie.”, a declarat medicul balneolog al clinicii, dr. Elena Dragomir.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă