15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialKosovo: Sârbii din nord vor să boicoteze alegerile municipale kosovare

Kosovo: Sârbii din nord vor să boicoteze alegerile municipale kosovare

Liderii sârbilor care locuiesc în nordul Kosovo, unde sunt majoritari, au decis vineri să boicoteze alegerile municipale kosovare din 3 noiembrie, în pofida faptului că sunt încurajaţi să participe, relatează AFP, conform Mediafax.

“Dat fiind faptul că alegerile municipale (..) vor fi organizate în conformitate cu legislaţia şi Constituţia kosovare, ele sunt inacceptabile” pentru sârbii din nordul Kosovo, care le resping, au anunţat liderii lor în cadrul unei reuniuni la Zvecan (nordul Kosovo).

Aproximativ 40.000 de sârbi care locuiesc în nordul Kosovo refuză în continuare să recunoască autoritatea de la Priştina, care şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia, în 2008, şi au boicotat precedentele alegeri municipale din 2010.

Buna desfăşurare a alegerilor municipale, prevăzute pentru pirma dată pe întreg teritoriul Kosovo, inclusiv în nord, face parte dintr-un acord privind normalizarea relaţiilor încheiat în aprilie între Belgrad şi Priştina sub egida Uniunii Europene (UE).

Serbia s-a angajat, în virtutea acestui acord, să facă orice în vederea pregătirii alegerilor municipale şi să încurajeze participarea sârbilor din Kosovo la scrutin.

În cadrul unei reuniuni cu o delegaţie a sârbilor din Kosovo, miercuri, preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolici, i-a îndemnat pe sârbi să participe la alegeri, subliniind că “nu va încuraja boicotarea”.

“Nu vrem să intrăm în dispută cu Belgradul, dar nu putem urma sfaturile sale în acest caz, fiindcă participarea noastră la municipale va fi contrară Constituţiei Serbiei”, care stipulează că teritoriul Kosovo face parte din Serbia, a declarat unul dintre liderii sârbilor din Kosovo, Slavko Stevanovici, în cadrul reuniunii de la Zvecan.

Sârbii din Kosovo resping acordul privind normalizarea relaţiilor între Belgrad şi Priştina, care a oferit un anumit grad de autonomie comunităţii sârbe din nordul acestui teritoriu, regiune limitrofă Serbiei şi asupra căreia Priştina nu reuşeşte să-şi exercite controlul.

În pofida încheierii acordului, Serbia refuză în continuare să recunoască independenţa Kosov

Cele mai citite

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă