19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialKim Jong-un pregăteşte o nouă escaladă?

Kim Jong-un pregăteşte o nouă escaladă?

Coreea de Nord şi-a somat vecinul din Sud şi Statele Unite să renunţe la manevrele militare comune anuale, prevăzute în februarie şi martie, iritarea Phenianului anunţând o posibilă reeditare a crizei din 2013, când a asigurat că orice act de ostilitate va fi urmat de represalii asupra teritoriului american, al Japoniei şi al Coreii de Sud.

Coreea de Nord s-a enervat din nou, ca în fiecare an când se apropie manevrele militare comune Coreea de Sud-SUA, şi cere oprirea exerciţiilor anuale, declarând că reprezintă o provocare directă. Phenianul de­nunţă în mod regulat un preludiu al „invaziei” anuale fie a exerciţiilor „Key Resolve”, fie a „Ulchi-Liberte-Gardien”, puse în scenă de SUA şi Coreea de Sud. „Avertizăm sever SUA şi autorităţile sud-coreene să oprească exerciţiile militare periculoase care pot împinge situaţia din peninsulă şi relaţiile nord-sud spre o catastrofă” arată un comunicat al KCNA, agenţia de ştiri a Phenianului. Retorica belicoasă de anul trecut a Nordului a împins SUA, Coreea de Sud şi Japonia spre măsuri speciale – Washingtonul a efectuat misiuni cu bombardamente invizibile deasupra Coreii de Sud şi a întărit prezenţa militară în sud, unde se află staţionaţi peste 30.000 de soldaţi americani. SUA şi Coreea de Sud pregătesc în fiecare an, în februarie-martie, diferite exerciţii militare comune destinate pregătirii unui război total în peninsula coreeană.

Antrenamente obligatorii

În acest an data nu a fost încă fixată, dar Key Restore va avea loc şi în pofida avertismentelor Phenianului, Coreea de Sud nu a schimbat nimic din antrenamente şi „atâta vreme cât armata există, antrenamentele sunt obligatorii”, arată purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Seul. Exerciţiile se efectuează plecând de la situaţia de război simulată pe calculator şi sunt destinate să „amelioreze funcţionarea trupelor combinate şi capacitatea lor de apărare contra ameninţărilor Nordului”.

Seulul a anunţat că exerciţiile militare vor decurge cum a fost prevăzut şi în pofida ameninţărilor Nordului, care încă nu a dat nici un semnal neobişnuit în bazele sale militare. Analiştii consideră că Nordul nu poate risca o aprindere a unui conflict militar clasic, fiind cert că îl va pierde. Numeroşi observatori estimează că Nordul rămâne izolat în loc să lanseze altă rachetă cu rază lungă de acţiune sau să avanseze cu teste nucleare. În februarie 2013, Phenianul a efectuat trei teste nucleare. De asemenea, ar putea organiza un alt atac de artilerie asupra teritoriului sud-coreean, aşa cum a făcut în 2010, dar ar risca să provoace o ripostă militară a Seulului, ceea ce ar provoca un conflict mai larg.

Tirurile de rachete din Nord sunt interzise în virtutea rezoluţiilor ONU, pentru că sunt considerate ca făcând parte dintr-un proces de demonstraţie a tehnologiei pentru o armă nucleară intercontinentală. La fel, programul său nuclear este sancţionat. Liderul nord-coreean Kim Jong-un, care a preluat puterea în urmă cu doi ani, continuă politica militară a tatălui său, inclusiv cea care vizează obţinerea capacităţii loviturii nucleare.

În 2014, tensiunea rămâne palpabilă între Seul şi Phenian, ca dovadă că autorităţile nord-coreene au refuzat joi cererea sud-coreeană să organizeze reuniuni ale familiilor separate după războiul din Coreea.

 

Cele mai citite

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă