31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialKelemen Hunor: Muzeul Literaturii ar putea fi mutat în fostul sediu al...

Kelemen Hunor: Muzeul Literaturii ar putea fi mutat în fostul sediu al Bibliotecii Naționale

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, joi, pentru Mediafax, că Muzeul Național al Literaturii ar putea fi mutat în fostul sediu al Bibliotecii Naţionale din Capitală.

Kelemen Hunor a declarat că instituţia pe care o conduce nu are posibilitatea nici financiară, dar nici administrativă pentru a rezolva problema clădirii Muzeului Naţional al Literaturii Române.

"Ministerul degeaba se gândeşte şi degeaba meditează, că nu are posibilitate nici financiară, nici administrativă de a rezolva problema Muzeului Literaturii, vorbim de clădire. Ministerul Culturii (MC) nu deţine nici o clădire care poate fi folosită pentru acest scop, chiar că nu avem clădiri corespunzătoare nici pentru muzeele noastre, nici pentru instituţiile noastre. Mă şi mir că o entitate cum este Primăria Generală, cum este Consiliul General nu găseşte o soluţie în şapte ani de zile pentru această instituţie. Are un buget mult mai mare decât Ministerul Culturii, Ministerul Culturii nici în 20 de ani nu are bugetul cât are Capitala, are şi patrimoniu imobil şi poate are şi capacitatea de a construi dacă nu are o clădire corespunzătoare. Asta în ceea ce priveşte financiar", a declarat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

De asemenea, Kelemen a precizat că, în contextul în care Muzeul Naţional al Literaturii Române nu este o instituţie în subordinea Ministerului Culturii, MC nu poate acorda nici sprijin financiar şi nici un sediu, având în vedere că legea nu permite acest lucru.

"Administrativ, pentru o instituţie care nu este în subordinea Ministerului Culturii, eu nu pot da nici bani, nici sediu, fiindcă ar fi deturnare de fonduri, nu ne permite legea. Şi totuşi ce am făcut noi în această situaţie, în aceste condiţii? Eu pot să vă spun că, din păcate, că Muzeul Literaturii nu ţine de Ministerul Culturii fiindcă eu am văzut discuţii la nivel de Consiliu General şi nu mă refer acum la Sorin Oprescu, mă refer la consilierii din Consiliu General şi am văzut care erau abordările. Incredibil, totuşi este capitala ţării, nu este o comună unde din cer a picat Muzeul Literaturii care nu au văzut până acum aşa ceva. Incredibil. Îmi pare rău că nu ţine de Ministerul Culturii această instituţie", a mai spus Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor a spus că Ministerul Culturii a oferit spaţiu de depozitare pentru patrimoniul Muzeului Literaturii. "(…) atât am putut să oferim, fiindcă patrimoniul, nu numai patrimoniul Blaga, şi aici Dorli Blaga are dreptate 100%, tot patrimoniul Muzeului Literaturii este un patrimoniu extrem de valoros şi extrem de important şi extrem de vulnerabil, la fel de fel de schimbări. Vorbim despre un suport care se degradează şi de aceea am spus că noi putem oferi spaţiul de depozitare. Este adevărat, în Casa Scânteii, pentru că doar acolo avem nişte încăperi, dar asta înseamnă în spaţii sigure, atât din punct de vedere al microclimatului, pentru că acolo nu este umezeală, (…), dar şi din alt punct de vedere, poate fi închis depozitul respectiv şi izolat astfel încât să fie în siguranţă", a mai explicat ministrul Culturii.

Totodată, acesta a precizat că au existat "nişte discuţii" cu Camera de Comerţ, iar Muzeul Literaturii ar putea fi mutat în fosta clădire a Bibliotecii Naţionale. "În acelaşi timp, au fost nişte discuţii cu Camera de Comerţ, fosta clădire a Bibliotecii Naţionale, vizavi de Banca Naţională, să fie sediul muzeului, dar asta va mai dura câteva luni, dacă lucrurile rămân aşa cum am înţeles eu că au fost stabilite. O altă variantă, la care eu în acest moment pot să mă gândesc, din patrimoniul RA- APPS (Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, n.r.), eventual dacă există o clădire care poate să fie sediul muzeului, care să fie trecut la Primăria Generală, în patrimoniul Primăriei, şi aici nu ştiu eu care sunt imobilele şi care sunt posibilităţile RA-APPS. Din păcate, Ministerul Culturii asta a putut face", a mai spus Kelemen Hunor.

De asemenea, Kelemen Hunor a precizat că este revoltat de atitudinea Consiliului General al Primăriei Capitalei. "Am vorbit şi cu directorul (Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, n.r.), adevărat, acum două luni de zile, atunci am oferit spaţiul de depozitare, am vorbit cu primarul general (Sorin Oprescu, n.r.) şi au zis că «da» pentru spaţiul de depozitare, acele spaţii oferite de noi în Casa Scânteii. Acum, ce simbolizează Casa Scânteii? Dacă ne gândim aşa, putem să ne gândim aşa, dar atunci ar trebui să demolăm şi blocurile construite de Ceauşescu în comunism, nu numai Casa Scânteii şi Parlamentul României şi tot ce s-a construit. Nu pot să fie de acord cu o astfel de abordare. Au trecut totuşi 25 de ani şi acolo avem spaţii de depozitare. Asta a fost soluţia noastră, asta a fost posibilitatea noastră de a oferi ceva pentru o instituţie care nu ţine de noi. Mă mir şi mă revoltă atitudinea Consiliului General".

"Noi facem tot posibilul (pentru a rezolva situaţia de la Muzeul Literaturii, n.r.). (…) Vom colabora cu Primăria, alte instituţii ale statului, pentru că noi (MC, n.r.) nu avem un imobil corespunzător", a mai precizat acesta.

Pe de altă parte, Ioan Cristescu, directorul MNLR, a precizat, joi, că, până în acest moment, au fost mutate la Casa Presei toate lucrurile necesare pentru "activitatea curentă" a instituţiei, precum "biblioteca, librăria, birourile administrative, birourile angajaţilor". În ceea ce priveşte patrimoniul, directorul MNLR a spus că acesta nu a fost încă mutat.

"Patrimoniul încă nu l-am mutat. O să începem de mâine, şi sâmbătă şi duminică îl mutăm", a declarat Ioan Cristescu.

Cele mai citite

Accident rutier cu 12 răniți în București. A fost implicat un microbuz cu muncitori nepalezi. Șoferul ar fi consumat alcool

12 oameni au fost trimiși la spital în urma unui accident rutier care s-a produs în centrul Bucureștiului în noaptea de duminică spre luni,...

INCREDIBIL. Camionul lui Ilie Bolojan, dispărut din Germania

Încruntatul Ilie Bolojan, vătaful Oradei și al județului Bihor, este de ceva vreme și un Gică Contra al celor de la guvernare, fiind...

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă