29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialKanal D a fost amendat de CNA pentru limbaj obscen. Vezi cât...

Kanal D a fost amendat de CNA pentru limbaj obscen. Vezi cât trebuie să plătească

Consiliul Naţional al Audiovizualul (CNA) a decis, joi, să amendeze Kanal D cu 10.000 de lei pentru emisiunea „Asta-i România” în care a fost folosit un limbaj obscen, la ore accesibile minorilor, fapt interzis de legislaţia audiovizualului, transmite Mediafax.

CNA a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea „Asta-i România”, difuzată de Kanal D în 17 august. CNA a primit o sesizare potrivit căreia în ediţia respectivă au fost folosite „cuvinte şi expresii indecente”.

Potrivit CNA, emisiunea a inclus o rubrică intitulată „Fetele mondene”, în care au fost inserate momente comice, cu actorii din grupul umoristic Vacanţa Mare, dar au fost prezentate şi fotografii cu tinere sumar îmbrăcate. De asemenea, în emisiune a fost folosit un limbaj vulgar.

„A fost un material satiric, un material editorial despre fata de la pagina 5”, a declarat, în schimb, prezentatorul emisiunii „Asta-i România”, Mihai Ghiţă, în şedinţa de joi a CNA.

Membrul CNA Cristina Trepcea a propus o amendă de 10.000 de lei pentru Kanal D, în baza articolului 39, alineatul 2 din Legea audiozivualului, potrivit căruia „difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, a articolului 19, literele k şi l din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, conform căruia „responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: calitatea şi tipologia limbajului” şi „genul sau tema programului”, dar şi a articolului 18, litera b din Cod – „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 23.00 producţii care prezintă: scene de sex, limbaj sau comportament obscen”.

Propunerea Cristinei Trepcea a votată în unanimitate de membrii CNA prezenţi la şedinţa de joi (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Radu Călin Cristea).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă