22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialJumătate dintre romii trimişi în România se întorc în Franţa

Jumătate dintre romii trimişi în România se întorc în Franţa

Peste jumătate dintre cei 8.000 de romi expulzaţi din Franţa au părăsit deja România pentru a reveni în Hexagon, comentează postul de televiziune France24 într-un reportaj care urmăreşte traseul parcurs de o astfel de familie, originară din satul Bărbuleşti, potrivit Mediafax.

De două-trei ori pe lună, un avion provenind din Franţa aterizează la Bucureşti, cu romi expulzaţi din Franţa, susţine postul de televiziune în pagina electronică de vineri. Acesta urmăreşte cazul unei românce, Laura Duduveica, din satul Bărbuleşti, expulzată împreună cu soţul şi cei doi copii din Boulogne-sur-Mer, în nordul Franţei.

„Mă simţeam bine în Franţa. În România am un sentiment de inferioritate, nu mă gândesc decât cum să plec mai repede în Franţa”, povesteşte ea.

Familia Duduveica a stat trei ani în Franţa. Laura şi soţul ei cerşeau, în timp ce copiii acestora, Romeo şi Adrian, mergeau la şcoală şi erau perfect integraţi. Situaţia lor era departe de a fi mulţumitoare, dar le convenea. Pentru ei, România nu le oferă nicio perspectivă.

„Într-o dimineaţă, au strâns toţi bărbaţii într-un colţ al taberei”, îşi aminteşte Viorel Duduveica. „Ne-au pus cătuşe. Era ora 04.00 sau 05.00 dimineaţa. Ne-au interzis să părăsim tabăra. Ne-au îngrămădit în camioanele poliţiei şi ne-au dus la Calais. Franţa este o republică democratică, o republică în care toată lumea beneficiază de aceleaşi drepturi. Le-am spus că am venit aici pentru că se respectă egalitatea şi fraternitatea. În Franţa toţi sunt egali. Nu se fac diferenţe în funcţie de naţionalitate sau de culoarea pielii. Poliţistul mi-a răspuns că egalitatea şi fraternitatea sunt doar pentru ei, pentru francezi, nu pentru noi. Apoi mi-a spus că trebuie să ne întoarcem în ţara noastră”, povesteşte el.

Dar, la 2 octombrie, în timp ce dezbaterea pe tema romilor se intensifica în Parlamentul European, familia Duduveica a decis să se întoarcă în Franţa, la bordul unui microbuz care face curse regulate între România şi Franţa, având ca bagaje doar o geantă în care au înghesuit lucrurile întregii familii.

Ei sunt însoţiţi şi de alţi romi din sat, urcând 11 într-un microbuz de nouă locuri, care are nevoie de trei zile pentru a parcurge cei 3.000 de kilometri ce separă Franţa de România. Dar şoferul cunoaşte bine drumul, pe care îl parcurge la fiecare două săptămâni pentru a duce în Franţa romii expulzaţi.

Ajunşi în „republica drepturilor omului”, aceştia sunt hotărâţi să rămână „indiferent ce se va întâmpla”. „Nu voi mai părăsi Franţa şi îmi voi da copiii la şcoală aici. Nimeni nu va expulza o singură familie. Dacă ne dau afară, atunci n-au decât să expulzeze toţi străinii, toţi românii care sunt în Franţa”, declară Laura Duduveica. Ea şi soţul ei sunt dispuşi să cerşească pentru a-şi plăti apoi o călătorie către Nisa, unde au un prieten.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă