18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialJumătate din agricultura de subzistență din UE se face în România

Jumătate din agricultura de subzistență din UE se face în România

Peste jumătate din numărul gradinilor familiale din Uniunea Europeană, adică acele culturi agricole denumite de subzistență, din care gospodăriile își duc traiul, se află în România. Este vorba despre un procent de 52,1%, în condițiile în care țara noastră este pe locul 6 în UE din punct de vedere al suprafeței agricole utilizate și ocupă locuri fruntașe din punct de vedere al culturilor de porumb, floarea soarelui și grâu.

La nivelul Uniunii Europene, suprafața terenurilor agricole utilizate cu scop de grădini familiale este de 0,2% din total, însă 52,1% din aceste grădini familiale se găsesc în România, în condițiile în care media pe țară este de 1,2%.

Potrivit dtelor furnizate de Insitutul Național de Statistică (INS), restul suprfețelor agricole din România sunt:

  • Terenuri arabile, în proporție de 63% (60% ponderea medie în UE)
  • Pășuni, în proporție de 33,3% – 33,7% (34% ponderea medie în UE)
  • Culturi permanente, în proporție de 2,3% (6,1% ponderea medie în UE)

Faptul că cea mai mare parte a agriculturii de subzistență din Uniunea Europeană se realizaează în România reiese și din gradul de fragmentarea a exploatațiilor agricole. Astfel, suprafața agricolă utilizată în medie de o exploatație agricolă din România este de numai 3,6%, în vreme ce în Uniunea Europeană media este de peste 4 ori mai mare și în unele state ajunge la medii greu de imaginat pentru noi:

  • Cehia: 152 ha 
  • Franța: 54 ha
  • Marea Britanie: 90 ha
  • Germania: 56 ha
  • Italia: 79 ha

În schimb, în România, suprafața agricolă utilizată în medie de o exploatație agricolă fără personalitate juridică este de numai 2,02 ha și abia cele cupersonalitate juridică ajung la nivelul statelor prezentate mai sus, cu o medie de 207,49 ha.

Mai mult, numărul exploatațiilor agricole fără personalitate juridică, adică cele familiale, unde se practică agricultura în special pentru traiul propriu al deținătorilor, este de 3,60 de milioane și numai 28.000 sunt exploatațiile agricole cu personalitate juridică, adică cele care aparțin cultivatorilor mari.

În acest context, din cauza fragmentării suprafețelor africole, nu-i de mirare nici faptul că România deține primul loc din punct de vedere al numărului de exploatații agricole din Uniunea Europeană: 30% din total.

Prin comparație, însă, statele dezvoltate au o situație cu mult diferită:

  • Italia deține 13,2% din numărul de exploatații agricole din Uniunea Europeană
  • Polonia deține 12,2%
  • Spania deține 12,1%

Totuși, România deține un loc fruntaș din punct de vedere al suprafeței agricole utilizate în Uniunea Europeană. Avem 7,6% din suprafața agricolă totală utilizată, iar asta ne clasează pe locul 6:

  • Franța deține 16%
  • Spania 13,6%
  • Marea Britanie 9,7%
  • Grermania 9,6%
  • Polonia 8,3%

De asemenea, chiar dacă ocupăn locuri fruntașe în UE din punct de vedere al culturilor de cereale (25% din totalul culturilor de porumb boabe și floarea soarelui și locul 5 la grâu), productivitatea obținută este de două ori până la 2,5 ori mai mică decât media europeană.

În plus, chiar dacă țara noastră ocupă locuri fruntașe din punct de vedere al culturilor de porumb, floarea soarelui și grâu, acest lucru se datorează doar câtorva exploatații mari, acolo unde sunt utilizate mijloace moderne de lucru. De exemplu, doar 0,4% din numărul de exploatații cultivă 60 din suprafata culturilor de grâu. Asta chiar dacă din totalul de 13,05 milioane de hectare de suprafețe agricole utilizate 7,27 milioane ha reprezintă exploatații fără personalitate juridică și 5,78 milioane ha reprezintă exploatații cu personalitate juridică.

* Datele prezentate provin din ”Sinteza rezultatelor anchetei structurale în agricultură 2013”, prezentată de INS joi, 29 ianuarie 2015.

Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă