11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialJudeţul scăpat de sub control

Judeţul scăpat de sub control

Crimele din Cernavodă reprezintă numai vârful icebergului, într-un judeţ în care poliţiştii au pierdut lupta cu infractorii şi în care oamenii nu se mai simt în siguranţă nici pe stradă şi, adesea, nici în casele lor.

Cazul Mitu este simptomatic pentru problemele grave de infracţionalitate cu care se confruntă judeţul Constanţa. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului a fost zguduit, în ultimele luni, de mai multe scandaluri celebre. Dovadă că la vârful instituţiei problemele nu mai pot fi ţinute sub control este chiar faptul că în 2010, într-un singur an, Inspectoratul de Poliţie Judeţean a avut trei şefi (Aurelian Zaheu, George Popa şi Dumitru Catană). Pe lângă atentatele mafiote, comise în plină stradă, activitatea poliţiştilor constănţeni este oglindită şi de activitatea unor şefi, precum comisarul- şef Cristinel Niţoi, de la Poliţia Neptun, care a acţionat ani de-a rândul ca omul de casă al interlopului Nuredin Beinur.

Interlop cu complicitatea poliţiştilor

Nuredin Beinur a terorizat sudul litoralului mai bine de un deceniu. Acesta făcuse din poliţia locală un adevărat SRL, comisarii fiind practic angajaţi pe moşia sa. Unul dintre ei era chiar Cristinel Niţoi, adjunctul şefului de poliţie Neptun. De câte ori i se raporta că oamenii lui Beinur cer taxă de protecţie, comisarul avea grijă să îngroape bine dosarele şi să nu le trimită în judecată. „Tu fără mine nu trăieşti. Ai înţeles? […] Tu fără mine nu mai ai aer, stai dracu’, că eu sunt aerul vostru! Cine îţi dă de muncă?”, îi spunea fratele interlopului la telefon.

Crimele lui Băhăian

Un alt caz în care poliţia constănţeană a fost depşită este cel al lui Băhăian. Prima sa victimă, Lucian Cernat, fusese omorâtă şi aruncată în Canalul Dunăre-Marea Neagră încă din anul 2006. A fost îngropat în 2007, după ce a stat un an la morgă, dar de-abia în mai 2010 poliţiştii şi-au dat seama că aveau de-a face cu o crimă pusă la cale de o bandă bine organizată, care opera în voie de câţiva ani. Şi mai bizar este cazul unei alte victime a grupării, Emilian Leonte, în care poliţiştii au luat de bun raportul medicului legist, în care scria că Cernat se sinucisese, fără să ţină cont că avea capul zdrobit de mai multe lovituri de ciocan! Timp de mai mulţi ani, din 2006, Băhăian şi acoliţii au ucis şi au înşelat în voie, fără ca poliţiştii să mişte un deget.

Rateurile poliţiştilor constănţeni sunt însă mai vechi. În anii 2004-2005, aceştia au căutat-o timp de şapte luni pe Andreea Dodan, o minoră dispărută de acasă. Cadavrul a fost descoperit chiar în curtea vecină, unde fusese îngropat tot timpul. În toată această perioadă, poliţiştii au urmărit un alt suspect.

Acum trei ani, un om de afaceri constănţean, Liviu Bamburic, era împuşcat cu şapte gloanţe în scara în care locuia prietena lui. În decembrie 2010, un alt atentat mafiot îngrozea constănţenii.

Giolcai Aresen, cunoscut în lumea interlopă, a fost împuşcat cu două gloanţe, imediat ce s-a urcat în maşină, într-una dintre cele mai aglomerate intersecţii ale oraşului.

Mai rău ca în favelele braziliene

Obişnuit cu Brazilia, primarul Constanţei, Radu Mazăre, declara, luna trecută, că oraşul Constanţa este mai periculos decât Brazilia, care găzduieşte celebrele cartiere sărace, favelele, unde criminalitatea este la ea acasă.

„S-a ajuns într-o situaţie foarte gravă în Constanţa, s-a ajuns să fie sparte locuinţele cu oameni în ele. Dacă ar fi să fac o comparaţie, la ora actuală, în Constanţa, este mai periculos decât în Brazilia. În Constanţa se fură noaptea şi se sparg casele în disperare. Situaţia devine alarmantă. În şase luni o să avem jafuri armate în casă” a afirmat Mazăre.

Ultimele asasinate, cele de la Cernavodă, dar şi viteza cu care sunt rotiţi şefii poliţiei constănţene sunt două dintre simptomele care dau măsura problemelor din judeţ.

Filmul crimei

Tribunalul Constanţa a decis ieri reţinerea pentru 29 de zile a lui Gheorghe Deli-Iorga, care a recunoscut, joi, că i-a omorât pe soţii Garoafă. Confesiunea lui complică însă şi mai mult cazul, în loc să-l clarifice. Acesta spune că i-ar fi înjunghiat pe Petre şi Elena Garoafă cu câte 30 de lovituri de cuţit, dar a declarat că nu mai ştie cum s-a întâmplat. „A spus doar că nu-şi mai aminteşte nimic, că a lovit orbeşte, cuprins de furie. Că nu ştie ce s-a întâmplat”, a afirmat şeful Poliţiei Cernavodă, Emilian Nicolae. Poliţistul spune că Deli-Iorga şi Petre Garoafă s-au luat la ceartă pentru că bătrânul vroia ca fata lui să divorţeze. „Atunci când Petre l-ar fi ameninţat cu un cuţit, şi-ar fi pierdut minţile, l-ar fi dezarmat pe acesta şi apoi l-ar fi omorât”, a precizat Nicolae. A plecat apoi acasă, dar s-a reîntors pentru a-şi şterge urmele. Astfel, el înghesuit-o pe femeie în şifonier şi a târât cadavrul bărbatului sub un pat, după care a ascuns cum a putut petele de sânge. „Regret amarnic”, a spus Deli-Iorga ieri, înainte de a apărea în faţa judecătorilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă