11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialJudecatoarele, cele mai discriminate mame

Judecatoarele, cele mai discriminate mame

» O judecatoare a dat statul in judecata si a castigat 100 milioane lei vechi pe motiv ca nu-i ajung 8 milioane pe luna pentru cresterea copilului.

» Pana acum doar mamele judecatoare au castigat astfel de procese.

Judecatoria sectorului 5 Bucuresti a stabilit ca indemnizatia pentru cresterea copilului de magistrat este discriminatorie si insuficienta. O judecatoare de la Tribunalul Bucuresti a castigat procesul intentat impotriva statului si a castigat 10.000 de lei drept despagubiri morale. Unul din motive: a fost nevoita sa munceasca in concediu postnatal ca sa se intretina. Potrivit Ordonantei de Urgenta 148 din 2005, mamele sau tatii care cer concediu pentru cresterea copilului beneficiaza de 800 de lei, indiferent de contributiile acestora catre bugetul de stat. In plus, indiferent daca este vorba despre gemeni sau tripleti, suma ramane aceeasi. seful Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, considera ca legislatia in acest domeniu este discriminatorie fiindca Ordonanta de Urgenta 148 din 2005 instaureaza doar principiul solidaritatii, nu si pe cel al veniturilor, astfel incat cei care au salarii mici beneficiaza de sume importante in raport cu salariile lor, in vreme ce ceilalti, cu venituri medii sau mari, sunt discriminati. "A-i trata in mod egal pe cei care au venituri diferite inseamna inegalitate", explica seful CNCD, care socoteste ca legea ar trebui modificata imediat Pe de alta parte, acest lucru nu se poate intampla cata vreme Ordonanta 148/2005 nu este reclamata la Curtea Constitutionala. Presedintele CNCD considera ca pe moment mingea se afla in curtea Avocatului Poporului, care poate ataca la Curtea Constitutionala aceasta lege. In cele mai multe tari europene exista o suma minima care se acorda pentru concediu postnatal pentru cei cu venituri mici, sau 70-75 la suta din salariul mamei sau tatalui care intra in concediu, dar nu mai mult de o suma suficienta stabilita prin lege. Pana in 2005 asa se desfasurau lucrurile si in Romania, dar au fost schimbate o data cu venirea fortelor de dreapta la putere, care au preferat sa impuna o masura de stanga.

Cazul judecatoarei despagubite nu este singular. In august anul trecut, Forumul Judecatorilor din Oltenia, Tribunalul Harghita, Judecatoria Onesti, Curtea de Apel Galati, Tribunalul Vrancea, Judecatoria Pitesti, Judecatoria Focsani, Judecatoria Slatina, Judecatoria Campulung, Tribunalul Bihor, Judecatoria Alesd, Tribunalul Bucuresti si Judecatoria Sectorului 5 s-au adresat CNCD pe motiv ca Ordonanta 148/2005, privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, ar produce discriminare. Demersul mamelor judecator nu a fost nici pe departe acela de a incuraja natalitatea in Romania, ci se refera strict la breasla. Judecatoarele sustin in sesizarea lor catre Consiliu ca "prin abrogarea vechii reglementari, in baza carora magistratii primeau indemnizatii la nivelul a 75% din media veniturilor pe ultimele 6 luni, s-a realizat o restrangere a acestui drept pentru magistrati". Cu alte cuvinte, supermamele magistrat nu-si pot creste copiii in perioada concediului postnatal de 2 ani cu 800 RON pe luna, asa cum fac celelalte romance, ci au nevoie de 75 la suta din media salariilor pe ultimele 6 luni. Mamele judecator continua motivele sesizarii: "Impunerea nivelului indemnizatiei de 800/600 RON nu este de natura a sprijini familia magistratului, ci, din contra, are caracter negativ asupra nivelului de trai al acestuia".
CNCD a hotarat ca mamele magistrat au dreptate si a decretat Ordonanta 148 discriminatorie. In plus, acelasi Colegiu a recomandat Ministerului Muncii sa promoveze un proiect de lege care sa reglementeze in mod diferit cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani "avand in vedere latura contributiva a beneficiarilor de indemnizatie".
Cu aceasta hotarare in buzunar, magistratele au dat in judecata ministerul, au castigat procesele instrumentate de colegii din breasla si s-au pricopsit cu diferenta de la 8 pana la 75 la suta din salariu. In schimb, femeile din alte bresle care au dat in judecata statul au pierdut procesele.

Sporuri peste sporuri

Deoarece unele instante au decis acordarea sporului pentru cresterea copilului in cuantum de 75% din salariul mamei magistrat, iar altele nu, ramane ca procurorul general al Romaniei sa promoveze un recurs in interesul legii pe aceasta tema, dupa cum sugereaza si seful CNCD. In urma cu doua saptamani, judecatorii sectiilor unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au stabilit ca magistratii si personalul auxiliar au dreptul sa incaseze salariile indexate cu 50% pentru "spor de risc si suprasolicitare neuropsihica". Acest lucru a fost necesar deoarece sute de magistrati si-au dat in judecata propria institutie pentru recuperarea unor drepturi salariale restante. Daca toti cei 12.000 de judecatori, procurori si personal auxiliar din sistem vor actiona in instanta ministerul, efortul bugetar s-ar ridica la 250 milioane de euro.
Daca recursul in interesul legii va fi promovat si aprobat, la aceasta suma se vor adauga indemnizatiile discriminatorii obtinute pentru cresterea copilului de mamele magistrat. Din totalul judecatorilor, 75% sunt femei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă