17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialJohn Kerry liniștește Arabia Saudită: SUA nu vor strânge relațiile cu Iranul

John Kerry liniștește Arabia Saudită: SUA nu vor strânge relațiile cu Iranul

Secretarul de stat american John Kerry a început sâmbătă o nouă vizită la Riad pentru a-i linişti pe partenerii SUA din Golf, îngrijoraţi de o ipotetică apropiere între Washington şi Teheran, transmite AFP, citată de Agerpres.

Analiștii internaționali vorbeau despre o posibilă apropiere SUA – Iran, în virtutea acordului în domeniul nuclear.

Kerry, sosit în capitala saudită după prezenţa sa timp de două zile la Forumul economic de la Davos, urmează să discute cu oficialităţile de la Riad şi problema negocierilor intersiriene ce ar urma să înceapă în următoarele zile la Geneva. 

Secretarul de stat american va asista şi la o reuniune a miniştrilor de externe din şase state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), după care va avea întrevederi cu regele saudit Salman, cu viitorul prinţ moştenitor Mohamed ben Salman, cu ministrul de externe Adel al-Jubeir, precum şi cu coordonatorul coaliţiei opoziţiei siriene Riad Hijab. 

Monarhiile arabe sunite, în frunte cu Arabia Saudită, şi SUA sunt aliaţi istorici, dar acestea sunt în profund dezacord în legătură cu revenirea pe scena internaţională a Iranului şiit graţie acordului nuclear semnat în iulie 2014 între republica islamică şi marile puteri şi pus deja în aplicare de Teheran. 

În pofida asigurărilor date de SUA, Riadul se teme că o eventuală dezgheţare a relaţiilor dintre Washington şi Teheran se va face în detrimentul său. 

Pe de altă parte, Arabia Saudită şi Iranul, mari rivali regionali, sunt în război prin forţe interpuse în Siria, Irak şi în Yemen. La începutul lunii ianuarie, situaţia a degenerat într-o criză directă, Riadul întrerupând relaţiile diplomatice cu Teheranul după un atac împotriva ambasadei sale în urma executării în Arabia Saudită a imamului şiit Nimr Baqer al-Nimr.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...

O nouă plângere la DNA pe numele lui Nicușor Dan

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, s-a prezentat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a depune o plângere penală pe numele lui...

Jignitul secolului – premierul României jignit de cetățenia română!

Partidul SOS România a transmis un comunicat de presă referitor la faptul că premierul României este jignit de cetățenia română. "Domnule Ciolacu, în 2024 românii nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă