19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialJoe Biden: America vrea ca România să fie un model pentru regiune

Joe Biden: America vrea ca România să fie un model pentru regiune

Washington-ul susține eforturile Bucureştiului de a rămâne pe drumul cel bun și e direct interesat ca ţara noastră să prospere, este unul dintre mesajele vicepreședintelui american Joe Biden. „Puteți să vă bazați pe noi. Noi facem ceea ce spunem și ne îndeplinim obligațiile“, a subliniat numărul doi de la Casa Albă, după ce a pășit pe pământ românesc.

Oficialul american, ­aflat la a treia vizită în România (după cele din 1999 și 2009), a venit să discute cu autoritățile de la București despre subiecte de actualitate, precum situația din Ucraina și regiune, securitatea energetică, dar și despre combaterea corupției și întărirea instituțiilor democratice românești. Vicepreședintele SUA are programate întrevederi cu președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta și reprezentanți ai societății civile.

Corupție = vulnerabilitate

România a făcut progrese reale în consolidarea statului de drept și în tragerea la răspundere a demnita­rilor, dar mai sunt lucruri de făcut, apreciază vicepreședintele SUA, Joe Biden. Arătând că susținerea României „în angajamentul său față de valorile democratice“ reprezintă „esența“ parteneriatului dintre SUA și țara noastră, oficialul american a subliniat, într-un interviu acordat Mediafax, că existența unui stat de drept puternic este cu atât mai importantă acum, în contextul evoluțiilor din Ucraina și din regiune. „Țările care nu au un stat de drept pu­ternic, un sistem judiciar independent şi instituții democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acțiuni pe care le desfăşoară Rusia în Ucraina“, a avertizat Biden.

Potrivit oficialului SUA, stabilitatea, transparența și statul de drept sunt „esențiale“ și pentru ca relațiile economice dintre SUA și România „să se dezvolte și să crească“. „Suntem direct interesați să vedem România prosperând (…). SUA își doresc ca România să fie o democrație puternică, stabilă, prosperă, un partener strategic și aliat NATO mai puternic decât oricând și un model pentru țările din regiune“, a mai precizat Biden.

Rolul României în regiune

În contextul evoluțiilor din Europa de Est, România are un rol de jucat atât în ceea ce privește impunerea de noi sancțiuni pentru Rusia, cât și în ajutarea conducerii Ucrainei să refacă stabilitatea țării. „Continuarea strânsei coordonări cu guvernarea din România va fi vitală pentru prezentarea unei poziții ferme şi unite în impunerea de noi sancțiuni pentru Rusia dacă aceasta va perturba alegerile prezidențiale din 25 mai (din Ucraina – n.r.). Sprijinul României va avea un rol-cheie şi în ajutarea conducerii ucrainene să refacă stabilitatea țării, precum şi în susținerea aspirațiilor țării vecine, Moldova, de a deveni membru UE“, a declarat Biden, în interviul acordat Mediafax.

Arătând că, „în parte“, scopul vizitei sale este să sublinieze „angajamentul de neclintit al SUA față de garanțiile de apărare colectivă a țărilor din Europa“, vicepreședintele american a precizat că, în ultimele săptămâni, s-a produs o consolidare a prezenței militare a SUA și a altor aliați din NATO în România și în Europa Centrală și de Est. Despre extinderea antrenamentelor și exercițiilor comune s-ar putea discuta la viitorul summit NATO din Țara Galilor, din luna septembrie.

Oficialul de la Casa Albă a arătat, totodată, că este „vital“, pentru „a se ne asigura că NATO rămâne o forță de descurajare credibilă și eficientă“, ca responsabilitățile să fie împărțite „mai bine“ și să se realizeze noi investiții în capacitățile militare și antrenamente.

Dependența de petrolul și gazele rusești

SUA sunt pregătite să ajute în continuare Uniunea Europeană și țările membre în eforturile lor de reducere a dependenței de resursele rusești, plecând de la premisa că „Rusia nu ar trebui să poată să-și folosească resursele ca armă împotriva vecinilor săi“. Potrivit vicepreședintelui american, sunt vizate mai multe direcții: diversificarea resurselor ener­getice, crearea de piețe de energie mai flexibile și sporirea eficienței energetice. Nu în ultimul rând, SUA colaborează cu țări europene, printre care și România, pentru „a le spori producția internă de energie prin explorarea resurselor convenționale și neconvenționale de gaze“.

În ceea ce privește exportul de gaze din SUA, oficialul american a arătat că ţara sa „se angajează să aducă un volum mai mare de gaze pe piața globală“ și a precizat că, până în prezent, Departamentul de Energie a acordat permise condiționate pentru 96 de milioane de metri cubi de gaze pe an. „Acest volum este mai mare decât volumul total de gaze naturale lichefiate (GNL) pe care Europa le importă în prezent şi egal cu peste jumătate din volumul de gaze pe care țările europene le importă în prezent din Rusia“, a declarat Biden.

Mulțumiri militarilor români

Sosit ieri în România, vicepreșe­din­tele SUA a declarat, la Baza 90 Otopeni, că România este „un partener ­serios și ferm din prima zi“. „Mulțumesc bărbaților și femeilor în uniformă și familiilor dumneavoastră“, a spus Biden, referindu-se la militarii români care se află în teatrele de operații. „Consider că sunteți cea mai bună generație de luptători. Sunteți un grup extraordinar, un grup de patrioți care păzesc libertatea în Europa. Sunt deosebit de mândru de dumneavoastră. Este o obligație sacră să fim alături de voi şi de NATO“, a mai declarat Biden. Oficialul american a amintit și de cei 25 de soldați români care și-au pierdut viața în Afganistan și Irak, precum și de cei 143 de români răniți.

În discursul susținut după aterizarea pe pământ românesc, oficialul SUA a condamnat acțiunile Rusiei în Crimeea și a arătat că acestea reamin­tesc de ce este nevoie de NATO. „Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar şi principiul fundamental din secolul XX: granițele Europei nu trebuie schimbate cu forța“, a declarat Biden.     

Cele mai citite

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...
Ultima oră
Pe aceeași temă