19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialIvan (PSD): Ingerinţa lui Kover Laszlo, iresponsabilă şi duşmănoasă la adresa statului...

Ivan (PSD): Ingerinţa lui Kover Laszlo, iresponsabilă şi duşmănoasă la adresa statului român

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan condamnă poziţia preşedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, pe tema înhumării lui Nyiro Joszef şi o califică drept “iresponsabilă şi duşmănoasă la adresa statului român”.

“Declaraţiile preşedintelui Parlamentului maghiar sunt consternante. Este o atitudine profund incompatibilă cu demnitatea publică pe care acesta o ocupă şi cu atât mai condamnabilă cu cât acesta continuă să pună paie pe foc, ca şi cum gravul afront adus comunităţii româneşti şi evreieşti, prin glorificarea acestui poet de sorginte extremistă şi antisemită, n-ar fi fost suficient. Kover Laszlo ar face bine să-şi retragă de îndată afirmaţiile, deoarece, în acest moment, ingerinţa preşedintelui parlamentului maghiar este iresponsabilă şi duşmănoasă la adresa statului român”, afirmă europarlamentarul PSD, citat într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Cătălin Ivan subliniază că întreg acest episod se înscrie de fapt în logica de campanie electorală a Partidului Civic Maghiar (PCM), al cărui preşedinte de onoare este preşedintele Parlamentului Ungariei.

“Îi recomand domnului Kover Laszlo să lase deoparte campania electorală pentru PCM şi să îşi vadă de treburile interne ale ţării pe care o reprezintă. România nu are nevoie de tensiuni artificiale, doar pentru ca PCM să obţină mai multe voturi”, conchide Cătălin Ivan.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, spune că “a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” şi că “a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa” acestuia.

Kover Lazslo a fost întrebat, duminică, la sosirea la Odorheiu Secuiesc, cum comentează situaţia legată de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef şi cum vede evoluţia relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Nu este o treabă politică, nu se poate considera un incident diplomatic. Tot ceea ce s-a întâmplat este că, după multe decenii, cineva şi-a amintit să îl aducă acasă pe Nyiro, conform ultimei sale dorinţe. Parlamentul ungar a fost abilitat să se ocupe de reînhumare şi au trecut mai multe luni, iar organizarea nu a întâmpinat probleme. Eu chiar am făcut o solicitare verbală către ministrul Culturii din Guvernul Ungureanu (Kelemen Hunor – n.r.) să participe, într-un fel sau altul, la această reînhumare. Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii lui Nyiro Jozsef acasă. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi, şi Nyiro, şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa scriitorului din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului. În primul moment am plâns, apoi am râs, niciodată n-am participat la o astfel de comedie absurbă, mai ales involuntar”, a declarat Kover.

El a fost întrebat dacă va trimite vreo notă sau o scrisoare în acest sens Guvernului român.

“Eu ce am făcut mai devreme, când au început tensiunile din partea noului Guvern de la Bucureşti, am scris câte o scrisoare către doamna Anastase şi preşedintele Senatului -am avut-o pe doamna Anastase ca invitat la Budapesta -şi le-am cerut sprijinul. Dar după cum ştiu – nu de pe căi oficiale – partidele şi elita politică românească nu au aceeaşi opinie sau poziţie în această problemă. (…) Noi nu suntem interesaţi în a crea tensiuni şi sunt convins că singura cale a relaţiilor între cele două state, guverne şi naţiuni este cooperarea. Nu există alternativă. Eu cred că şi cei care au ajuns brusc acum la guvernare vor recunoaşte acest lucru, iar dacă nu, ei vor fi principalii afectaţi”, a afirmat Kover Laszlo.

Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc, duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată.

Cele mai citite

Statele Unite au în România 1800 de militari

Statele Unite au în România circa 1800 de militari, a declarat președintele Biden în fața președintelui Iohannis, mulțumindu-i șefului statului român pentru bunele condiții...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă