Informaţii secrete care au ajuns la oficialii Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că guvernul de la Teheran a reuşit să îndeplinească toţi paşii necesari pentru a construi arme nucleare, primind asistenţă de la oamenii de ştiinţă străini pentru a depăşi obstacolele tehnice esenţiale, potrivit unor diplomaţi occidentali şi unor experţi care au fost interogaţi pe această temă, citaţi de Washington Post.
Documentele şi alte înregistrări oferă noi detalii despre rolul pe care l-a avut un expert în armament, fost cetăţean sovietic, care, se presupune, că i-a învăţat ani de zile pe iranieni cum să construiască detonatoare de mare precizie similare cu cele folosite pentru a declanşa o reacţie nucleară în lanţ, au spus experţii şi oficialii citaţi de cotidianul american. Aceştia ar mai fi adăugat şi faptul că experţi din Pakistan şi din Coreea de Nord au ajutat Iranul să obţină capabilităţi nucleare.
Oficialii, care au citat informaţii secrete pe care le-au furnizat câţiva ani Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), au spus că rapoartele subliniază preocupările legate de faptul că Iranul continuă cercetările în domeniul armelor şi după 2003, dată la care agenţiile de informaţii americane cred că liderii iranieni au oprit aceste experimente, drept răspuns la presiunile internaţionale.
Agenţia ONU privind armele nucelare urmează să publice un raport în această săptămână în care să prezinte dezvăluirile legate de eforturile Iranului de a obţine tehnologie nucleară. Temerea că Iranul ar fi capabil ca, în scurt timp, să construiască o bombă atomică dacă şi când îşi doreşte, a alimentat o dezbatere anti-iraniană precum şi noi ameninţări cu atacuri militare. Câteva grupuri americane de control al armamentului au avertizat că se tem de reacţii supradimensionate în urma raportului şi susţin că încă mai este timp ca Teheranul să fie convins să îşi schimbe comportamentul.
Oficialii iranieni nu s-au arătat foarte surprinşi de raport, scriu jurnaliştii americani. „Să îl vedem publicat şi vom vedea apoi ce se va întâmpla”, a spus ministrul de externe iranian şi fost oficial în domeniul nuclear, Ali Akbar Salehi, potrivit unei agenţii semioficiale Mehr News. Saleh a precizat şi faptul că disputa privind programul nuclear iranian este „sută la sută politic” şi că Agenţia Internaţională a Energiei Atomice se află „sub presiunea puterilor străine”.
Cu toate că AIEA a somat Iranul ani de zile să clarifice o serie de programe, aşa-zis ştiinţifice care ar fi fost legate de producerea de arme, noile dezvăluiri arată de fapt un program de cercetare secret care era mai ambiţios, mai organizat şi cu mai mult succes decât s-ar fi bănuit vreodată.
Se pare că oamenii de ştiinţă iranieni au lucrat constant în ultimii ani, cu o pauză în 2003, în domenii cheie pentru a obţine cunoştiinţele necesare pentru a produce şi testa arme nucleare care ar putea fi incluse în programul privind rachetele cu rază lungă de acţiune pe care l-a dezvoltat Iranul, a spus David Albright, un fost oficial al Agenţiei care a şi dezvăluit documentele secrete.
„Programul nu s-a oprit niciodată cu adevărat”, a spus Albright, preşedintele Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională, cu sediul la Washington. Institutul produce analize independente foarte respectate ale programlor nucleare din statele din întreaga lume, de cele mai multe ori folosind datele Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice.
Şefii serviciilor secrete americane susţin însă că liderii de la Teheran nu s-ar fi decis încă dacă trebuie să construiască bomba, totuşi ar intenţiona să strângă toate componentele necesare, precum şi toţi oamenii capabili, pentru a o asamba cu uşurinţă şi cu rapiditate atunci când vor hotărî acest lucru.
Agenţia Internaţională a Energiei Atomice a refuzat să facă comentarii în legătură cu informaţiile secrete pe care le primeşte de la statele membre, inclusiv de la Statele Unite.
Dar unele date au fost descrise într-o prezentare făcută de Albright la o conferinţă cu circuit închis a profesioniştilor în culegerea de informaţii, care a avut loc săptămâna trecută. Prezentarea, obţinută de Washington Post, precum şi detaliile prezentării pe care a susţinut-o Albright au fost confirmate de doi diplomaţi europeni, care au dorit să îşi menţină anonimatul, dar care au luat parte la rapoartele interne ale Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice.
Albright a susţinut că oficialii Agenţiei ONU, bazându-se pe totatlitatea dovezilor care le-au fost furnizate, au concluzionat faptul că „Iranul are suficiente informaţii pentru a crea şi produce un dispozitiv nuclear funcţional” folosind uraniu puternic îmbogăţit.
„Informaţiile arată un proiect bine structurat, cu o ierarhie care are responsabilităţi clare, termene-limită„, a spus Albright potrivit notelor din prezentare.
Potrivit acestuia, o informaţie cheie care nu a mai fost dezvăluită până acum este faptul că Iranul a reuşit să obţină detalii legate de construcţie de la un dispozitiv cunoscut ca un generator R25. crearea unui astfel de dispozitiv ar fi necesitat cunoştiinţe deosebit de avansate, iar iranienii nu s-ar fi putut descurca fără ajutor din afara ţării pentru a crea acest generator şi pentru a-i testa performanţele.
Potrivit informaţiilor care au ajuns la AIEA, Viaceslav Danilenko, un fost om de ştiinţă sovietic specializat în probleme nucleare, este cel care i-a ajutat pe iranieni. El a fost angajat la mijlocul anilor 1990 de Centrul de Cercetări în Fizică iranian, o instituţie care avea legături cu programul nuclear al ţării. Potrivit documentelor, Danilenko ar fi oferit asistenţă Teheranului timp de cel puţin cinci ani, cu toate acestea nu există dovezi că guvernul de la Moscova ar fi ştiut de activităţile acestuia.
Iranul nu a primit însă ajutor numai de la Danilenko. Teheranul a apelat şi la alţi experţi străini pentru formule matematice şi alte coduri pentru partea teoretică, unele dintre acestea provenind din Coreea de Nord, potrivit diplomaţilor şi experţilor în armament. Un ajutor suplimentar a venit şi de la „tatăl” programului nuclear pakistanez, Abdul Qadeer Khan, ale cărui schiţe pentru realizarea unui dispozitiv cunoscut sub numele de iniţiatorul de neutroni au fost descoperite în Iran.