11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialIordache: Avocatul Poporului ne-a răspuns că nu va sesiza CCR pe OUG...

Iordache: Avocatul Poporului ne-a răspuns că nu va sesiza CCR pe OUG de creştere a TVA

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat joi că Avocatul Poporului a răspuns solicitării grupului parlamentar al social-democraţilor că nu a identificat temeiurile în baza cărora să se justifice sesizarea CCR pe OUG prin care s-a mărit TVA-ul de la 19% la 24%, informează NewsIn.

Potrivit lui Iordache, Avocatul Poporului a considerat că este atributul Guvernului de a stabili nivelul taxelor. Deputaţii PSD au solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului de modificare a Codului Fiscal, prin care TVA este majorată la 24%, a anunţat, pe 1 iulie, senatorul PSD, Lia Olguţa Vasilescu.

“S-a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR privind neconstituţionalitatea OUG 58/2010, prin care s-au modificat şi completat prevederi din Codul Fiscal. Aşa cum ştiţi, potrivit articolului 139, aliniatul 1, din Constituţie, impozitele şi taxele (…) se stabilesc numai prin lege”, a spus Vasilescu.

Senatorul PSD a argumentat că, şi dacă modificările s-ar fi operat prin lege, şi nu prin Ordonanţă, ele tot n-ar fi intrat în vigoare până la 1 ianuarie 2011, deoarece este nevoie ca modificarea Codului Fiscal să fie anunţată cu şase luni înainte. Vasilescu a precizat că solicitarea de constatare a neconstituţionalităţii este bazată şi pe o decizie a Curţii din 2005, prin care s-a explicat că articolul 139 din Constituţie este “imperativ şi exclusiv”.

Deputatul PSD Viorel Ştefan a explicat implicaţiile majorării TVA asupra economiei, spunând că rata inflaţiei va creşte undeva la 6-7%, peste ţinta asumată de Executiv. Ştefan a spus că această majorare “deschide calea” creşterii cotei unice şi va amâna ieşirea din recesiune a României cu un an şi jumătate faţă de majoritatea statelor din UE. Deputatul PSD a ţinut să afirme că TVA-ul trebuie redus pentru alimentele de bază, dând ca exemplu situaţia din industria de panificaţie, unde evaziunea fiscală este ridicată, iar o reducere a acestei taxe ar creşte veniturile la buget.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă