Daca „perlele” unor absolventi de gimnaziu in lucrarile scrise de la limba si literatura romana din cadrul recentelor teste nationale aproape ca nu ne mai mira foarte mult, unele fiind puse pe seama varstei si a emotiilor, cele din lucrarile viitorilor bacalaureati sunt deja grave. Se presupune ca examenul de bacalaureat este masura a 12 ani de studiu, absolventul respectiv presupunandu-se ca iese de pe bancile scolii cel putin cu notiuni elementare. Mai ales daca vorbim chiar de limba materna a majoritatii romanilor. Cu toate acestea, in fiecare an profesorii de romana care corecteaza lucrarile de la bacalaureat au motive sa se amuze si totodata sa se ingrijoreze.
Exprimari care nu au nici o legatura cu logica si limba romana, cu greseli flagrante de gramatica sau care sunt de o simplitate demna de un boboc de clasa I s-au regasit in destule lucrari. Reamintim ca la proba scrisa la limba si literatura romana la subiectul al treilea candidatii au avut de realizat un eseu pe marginea unui roman al unui autor canonic (autorul canonic – marea perla a Ministerului Educatiei si Cercetarii, care i-a indus pe destui absolventi de liceu in eroare – n.n.). In continuare va prezentam cateva perle culese din lucrarile unor absolventi de liceu care sustin zilele acestea examenul de bacalaureat.
– „Ana moare impreuna cu copilul ce-l purta spanzurata.”
– „Lui Baciu ii e frica sa nu ramana Ana gravida si neinsurata.”
– „Actiunea operei nu are aceiasi data cu data cand a fost scrisa”.
– „Unul dintre personajele romanului este Papadopol.”
– „In contrast cu ea (Otilia) este Fenix, un adolescent in care vointa atinge cote astronomice.”
– „Ion si Ana se casatoresc si merg in luna de miere.”
– „Ion este prins intr-o seara in curtea sa si este lovit in mod simbolic, cu sapa.”
– „G. Calinescu a prezis amploarea pe care orasele o va avea in viitorul apropiat.”
– „Acum ca liceul este doar o amintire, sper sa am timp sa fac tot ce mi-am dorit, demult voiam sa citesc "Legendele Olimpului", acum pot sa o fac.”